Kruisen en Kapellen in de Gemeente Venray

Monumentjes database

Venray heeft een groot aantal monumentjes van devotie. De stichting beheert een groot deel van de veertig (weg)kruisen, 29 kapellen waaronder ook muurkapellen en vijf speciale monumentjes. De stichting heeft geen kapellen en kruisen in bezit, ze zijn grotendeels van de gemeente Venray en van vele particulieren.

Ander klein religieus erfgoed zoals heiligenbeelden in de openbare ruimte, religieuze ensembles en begraafplaatsen hebben de aandacht.

De stichting heeft van elk monumentje de informatie verzamelend en vastgelegd. Tevens een aantal foto’s toegevoegd van onder andere Wiel Poels. Bekijk hieronder de diverse monumentjes. 

Zoeken / Filter

Gebruik onderstaande zoek en filter opties om je monumentje te vinden.

Gevonden: 40 resultaten | Pagina 1 van 4

70 Memoriekruis, Roffert-Tunnelweg, Castenray
  • Dit kruis is opgericht in 2008 door het Heemkundig Genootschap Castenray als herinnering aan het Jaar van het Religieus Erfgoed en het 75-jarig bestaan van de parochie Castenray. Hier stond een rustaltaar bij de Sacramentsprocessie. In 2010 werd het beeld getroffen door de bliksem en daarna vernieuwd.
69 Kruis, Brienshoekweg, Leunen
  • Dit kruis werd opgericht in 1958. Het betrof een inlossing van een oude belofte; de herinnering aan het plotselinge overlijden van familielid Johannes Poels in 1903. Enkele jaren later werd het in huis bewaard om verwering te voorkomen. In 1998 is het kruis herplaatst.
68 Kruis, Lollebeekweg,  Castenray
  • Oorspronkelijk is dit kruis in 1936 geplaatst ter herdenking van de hier verongelukte 8-jarige Gerrit Steeghs. Het werd geruimd bij de bouw van de woning en in 2005 herplaatst door het Heemkundig Genootschap Castenray.
67 Veldkruis, Lorbaan-Veulenseweg, Veulen
  • Dit kruis is in 1959 opgericht uit dankbaarheid voor het 50-jarig huwelijk van het echtpaar Geurts-Croymans. Het verviel en werd herplaatst in 1989. Het corpus werd gesneden uit hout van de ruïne van de Grote Kerk.
66 Veldkruis, Heidseschoolweg, Heide
  • In 1955 is dit kruis aan de overkant van de weg geplaatst ter bijzondere intentie en het werd geruimd in 1965 bij de ruilverkaveling. In 2006 is het heropgericht en op Pinksterzaterdag ingezegend door mgr. E.J. De Jong.
61 Wegkruis, Kerkpad, Venray
  • Dit kruis tegen de voormalige kloosterommuring is in 1938 geplaatst ter gelegenheid van het feit, dat toen de zusters Ursulinen honderd jaar in Venray woonden. Zij kwamen in 1838 vanuit Thildonck in België per huifkar hier aan. Het beeld is van de hand van Albert Meertens. De kleine beschadiging in de zij is het gevolg van een granaatscherf.
60 Kruis, Stationsweg-Bongerdstraat, Venray
  • Dit kruis is in 1873 door Tinus Arts van het imkersgilde geplaatst om ‘spokerijen’ op deze wegsplitsing te bezweren. Het werd vernield tijdens de bevrijding in 1944 en daarna heropgericht. In 1989 is het naar de oude toestand teruggebracht. Vroeger was dit kruis een vaste halteplaats voor de bedevaartprocessie naar Oostrum.
59 Kruis Smakterweg-Industriestraat, Venray
  • De reden van de stichting van dit kruis was een gelukkige liefde in de 19e eeuw. Bakker Jan Nefkens uit Den Bosch schaakte juffrouw Sasse van Ysselt. Zij vluchtten en op deze plek vonden zij hun rust. Bij de restauratie in 1991 kwam het tekstbord in de Venrayse taal.
56 Kruis, Rosmolenweg-Spurkterdijk, Oostrum
  • Dit kruis uit ca. 1700 werd bij de bevrijding in 1944 vernield. In 1951 richtte dhr. Janssen uit dank voor lijfsbehoud tijdens de Tweede Wereldoorlog en in de evacuatietijd een nieuw op. Hij haalde een beeld van steengoed in een midden-Limburgs atelier.