Memoriekruis, Roffert-Tunnelweg, Castenray

Periode

2008
21 e eeuw

Toegewijd aan

Monumentnummer

[ 070 ]

Adres

Hoek Roffert/Tunnelweg
Castenray

 

Type

Kruis

Beschrijving

Reden van de stichting: Opgericht in 2008 door Stichting Heemkundig Genootschap Castenray als herinnering aan 75 jaar parochie Castenray en aan het Jaar van het Religieus Erfgoed.

Corpus: In mei 2012 werd het kruis door een blikseminslag onherstelbaar beschadigd, van het corpus bleven slechts enkele brokstukken over.  Er is toen een nieuw kruishout gemaakt en een nieuw corpus neergehangen. Het nieuwe corpus is een kopie van het kruis (068) aan de Lollebeekweg.

Origineel (houten) corpus gemaakt door : onbekend  Materiaal Hout. Huidige plaats van het originele corpus   : Parochiekerk Castenray. kopie gemaakt in: 1983

Kunst)Historische gegevens: Het corpus is een kopie van het houten corpus dat voorheen aan het kruis op de hoek van de Castenrayseweg/Klein Oirlo hing. Gemaakt in 1983 bij 50 jaar bestaan Parochie Castenray.( dit corpus is in 2012 door blikseminslag vernietigd)

kruis gemaakt uit hout met luifel

In mei 2012 werd het kruis door een blikseminslag onherstelbaar beschadigd, van het corpus bleven slechts enkele brokstukken over. Op 23 augustus 2013 werd weer een nieuw kruis geplaatst. Het nieuwe kruishout is vervaardigd door Jan Weijs. Het nieuwe corpus is een kopie van het kruis (068) aan de Lollebeekweg. Het nieuwe kruishout heeft een heel andere vorm dan het kruis vóór de blikseminslag. Het vorige kruis had een luifel en een achterschild

Verharding / Groenvoorziening: Achter het kruis staat een monumentale eikenboom.

Publicaties

  1. ‘Inzegening wegkruis Castenray’, in De Trompetter, 24 september 2008.
  2. ‘Wegkruis Castenray ingezegend’, in Peel en Maas, 9 oktober 2008.
  3. ‘Nieuw wegkruis in Castenray houdt traditie in ere’, in Zondagsnieuws, 12 oktober 2008.\
  4. wegkruis Roffert herplaatst (na blikseminslag) Peel en Maas 29 augustus 2013.

Literatuur