Kruisen en Kapellen in de Gemeente Venray

Monumentjes database

Venray heeft een groot aantal monumentjes van devotie. De stichting beheert een groot deel van de veertig (weg)kruisen, 29 kapellen waaronder ook muurkapellen en vijf speciale monumentjes. De stichting heeft geen kapellen en kruisen in bezit, ze zijn grotendeels van de gemeente Venray en van vele particulieren.

Ander klein religieus erfgoed zoals heiligenbeelden in de openbare ruimte, religieuze ensembles en begraafplaatsen hebben de aandacht.

De stichting heeft van elk monumentje de informatie verzamelend en vastgelegd. Tevens een aantal foto’s toegevoegd van onder andere Wiel Poels. Bekijk hieronder de diverse monumentjes. 

Zoeken / Filter

Gebruik onderstaande zoek en filter opties om je monumentje te vinden.

Gevonden: 25 resultaten | Pagina 1 van 3

65 Mariakapel  Noordsingel-St.-Jozefweg Venray
  • Deze kapel is geplaatst in 2008 ter afsluiting van het jaar van het Religieus Erfgoed. En als herinnering aan het feit dat 150 jaar geleden Maria in Lourdes verscheen. Zij is ingezegend op 26 oktober 2008. Oorspronkelijk was dit een kunstobject: de kapel Hemelwaterafvoer door kunstenaar Erik van Maarschalkerwaard.
63 St.Joriskapel, Bevrijdingsweg, Venray West
  • St.-Joris (H-Gregorius) is de patroon van de verkenners. Oorspronkelijk is de kapel uit dankbaarheid geschonken aan de gemeente Venray door aannemingsbedrijf Nelissen voor de opdracht voor de bouw van woonwijk ’t Desselke in de jaren 1949-1950. De kapel werd vernield in de jaren zestig en herbouwd in 1992. Het beeld komt van atelier St.-Joris in Beesel.
58 St.-Martinus-en Barbarakapel, Overloonseweg-Spurkt, Venray
  • H.-Barbara is de patrones tegen een onvoorziene dood en Martinus de patroon van herders en vee. De kapel vlakbij de schaapskooi is door Jan Poels gesticht in 1920. Een oude vrouw die slecht ter been was en voor wie de kerk te ver was, vond zo toch een plek om te bidden. Deze beelden zijn in 1982 geboetseerd.
54 St. Antonius van Paduakapel, Stationsweg, Venray
  • Het kapelletje is tussen 1650 en 1715 gesticht door de franciscanen, die een speciale verering hebben voor Antonius en deze verering ook bevorderden in de omgeving. Oorspronkelijk stond het 30 meter richting Oostrum, op de grens van de twee heerlijkheden Venray en Oostrum. Antonius van Padua wordt vaak aangeroepen door mensen die iets verloren zijn.
52 St.-Annakapel, Henri Dunantstraat-Servatiusweg, Venray
  • De kapel is toegewijd aan St.-Anna, dochter Maria en kleinkind Jezus. Het oorspronkelijke beeld is van ca 1525, gesneden door Kersten Woyers van Ringenberg. Het kopiebeeld is in porselein gemaakt. De kapel was een rustpunt voor bedevaartgangers op weg naar Kevelaer. Tot 2002 stond de kapel 30 meter richting Oostrum.
47 St.-Annakapel, Langeweg, Venray
  • Sint Anna is de moeder van Maria en beschermster van het huwelijk. De kapel is in de 19e eeuw gebouwd op basis van een oudere. De kapel stond tot 1950 in het open veld. Het originele beeld is in het Venrays Museum, deze kopie is van klei gemaakt.
46 H.-Rochus- en Luciakapel, Langstraat, Venray
  • Sint Rochus is de beschermer tegen de pest; de later toegevoegde Sint Lucia werd aangeroepen tegen dysenterie en oogziekten. Vermoedelijk is de kapel voor Rochus gebouwd naar aanleiding van de grote pestepidemie, die de streek teisterde in 1635-1636. De kapel dateert uit 1650; zij is verplaatst in 1967 om ruimte te maken voor de Langstraat.
38 St.-Annakapel, Hoofdstraat-Hogeweg Oirlo
  • St.-Anna is de moeder van Maria en de patrones van het huwelijk. De kapel is gebouwd in 1788 door pastoor Henricus Weyers. Zie de gevelsteen. De kapel werd gepleisterd in het begin van de 20e eeuw; een algehele restauratie volgde in 1994. Het beeld toont ons Anna die haar dochter onderwijst.
34 H.-Lucia-,Johannes-en Josefkapel. Lollebeekweg, Castenray
  • De heiligen zijn achtereenvolgens de patrones tegen oogkwalen, de patroon van timmerlieden en de beschermer tegen vergiftiging. De kapel De heiligen zijn achtereenvolgens de patrones tegen oogkwalen, de patroon van timmerlieden en de beschermer tegen vergiftiging. De kapel dateert uit ongeveer 1700 en werd na 1944 in deze vorm herbouwd. In 1992 werd zij verplaatst naar dit kruispunt. De oorspronkelijke beelden staan in het Venrays Museum.
31 H.-Mariakapel, Horsterweg, Leunen
  • De kapel was oorspronkelijk voorzien van een prachtig 17e-eeuws Mariabeeld (nu in de parochiekerk). Gebouwd in het begin van de 17e eeuw en gerestaureerd in 1930. Het kopiebeeld is gegoten en geschilderd in de oude kleuren.