H.-Lucia-,Johannes-en Josefkapel. Lollebeekweg, Castenray

Periode

1944
20e

Toegewijd aan

H. Lucia, H. Jozef, H Johannes

Monumentnummer

[ 034 ]

Adres

Lollebeekweg - hoek - Oosterbosweg
Castenray

 

Type

Kapel

Beschrijving

Reden van de stichting: Volgens overlevering geplaatst tegen pest en rode loop, die in die tijd waren uitgebroken

Beelden

H. Lucia. De feestdag van Sint-Lucia is 13 december.

De heilige Lucia is weergegeven als een jonge vrouw in ruime gewaden. Zij is blootsvoets, de linkervoet staat iets naar voren. De rechterknie bolt wat naar voren en geeft op die manier het beeld wat zwier. Lucia heeft een opvallend bol gezicht en een kort krullend kapsel. De rechterhand heeft zij tegen haar lichaam, boven het hart. In de andere draagt zij een geribbelde staf met vier knoppen, in plaats van de algemeen voorkomende martelaarspalmtak. Het beeld is uitgevoerd in een zwakke afspiegeling van barok. De snijdkwaliteit doet niet aan een groot meester denken.

(Kunst) Historische gegevens: De originele beelden uit de 17e eeuw bevinden zich in het Venrays museum. Ze vormen een eenheid en zijn waarschijnlijk als opdracht voor de kapel gemaakt. Zij zijn in een tamelijk slechte conditie. De verf laat los, er is houtwormschade. Onderzoek zal moeten uitwijzen, welke de originele kleuren van de beelden zijn. De beelden zijn in 1973 na gesneden door Piet Clephas.

Het huidige beeld: hoog 45 cm. inclusief een voet van 2 cm. Op achterkant staat PCV 1973 (Piet Clephas Venray 1973), en op de onderzijde met stift het merk 125 C. Het is in kunststof uitgevoerd en beschilderd naar het origineel in het atelier van de stichting.

Jozef De naamdag van Sint-Jozef is 19 maart.

Buiten de grote kapel en de muurnis op de Smakt (Zie nr. 057) is dit de enige plek, waar een verering voor de voedstervader van Jezus bestaat. Het beeld is het oudste van de drie. Jozef is afgebeeld als baardeloze jonge man met het kind op de linkerarm. Hij heeft een bol krullend kapsel. De lange gewaden reiken tot net boven de enkels. De linkervoet staat wat naar voren Met de rechterarm bedekt hij het blote kind met een lendendoek. Het kind heeft ook een bol krullend kapsel en houdt Josef met beide armen bij de hals en de schouder vast. Het beeld is in dezelfde stijl uitgevoerd als de Lucia en de Johannes. Ze zijn voorbeelden van landelijke interpretaties van de barok.

(Kunst) Historische gegevens: De originele beelden uit de 17e eeuw bevinden zich in het Venrays Museum. Ze vormen een eenheid. Zij zijn in een tamelijk slechte conditie. De verf laat los, er is houtwormschade. Onderzoek zal moeten uitwijzen, welke de originele kleuren van de beelden zijn. De beelden zijn in 1973 nagesneden door Piet Clephas..

Het huidige beeld: hoog 45 cm. inclusief een voet van 2 cm. Op achterkant staat als inscriptie PCV 1973. Onder het beeld met stift het merk 125 A. Het is in kunststof uitgevoerd en beschilderd naar het origineel in het atelier van de stichting. H. Johannes De heilige is blootsvoets afgebeeld, zoals dat bij een apostel hoort. De linkervoet staat naar voren en de rechter naar achteren, zodat het beeld een zwierige vaart mee krijgt. Over de driekwart lange tunica draagt hij een los omgeslagen halflange mantel.

Johannes: Het naamfeest van Johannes de Evangelist is 27 december

Johannes heeft een tamelijk kort kapsel. Hij draagt het opengeslagen evangelieboek op de linkerhand, terwijl hij met de rechter op een bladzijde rust. Waarschijnlijk heeft daar ooit een ganzenveer in gerust. Aan zijn rechtervoet staat een adelaar, het teken waaraan men hem als evangelist kan herkennen.

(Kunst) Historische gegevens: De originele beelden uit de 17e eeuw bevinden zich in het Venrays museum. Zij zijn in een tamelijk slechte conditie. De verf laat los, er is houtwormschade. Onderzoek zal moeten uitwijzen, welke de originele kleuren van de beelden zijn. De beelden zijn in 1973 nagesneden door Piet Clephas.

Het huidige beeld: hoog 46,5 cm inclusief een voet van 2,5 cm. Achter op het beeld staat PCV 1973. Onder het beeld met stift het merk 125 B. Het is in kunststof uitgevoerd en beschilderd naar het origineel in het atelier van de stichting.

Kapel van baksteen met offerblok en Zwart ijzeren traliewerk. In topgevel een ijzeren kruis

Aanvullende gegevens: Door de Tweede Wereldoorlog is de kapel zwaar beschadigd. De kapel stond toen op het erf van boerderij de “Wienenplats”. De kapel werd daarna op dezelfde plek herbouwd. Dit kapelletje stond na de ruilverkaveling helemaal uit het zicht aan een bosrand en is daarom in 1992 door een kraanwagen verplaatst naar de huidige plek. Op 6 juni 2002 werd nabij de kapel een gedenkpaneel onthuld ter herinnering aan twee tragische ongevallen in de Tweede Wereldoorlog. Toen stortten op Castenrays grondgebied twee geallieerde vliegtuigen neer, waarbij acht bemanningsleden om het leven kwamen. Het andere paneel staat in Klein Oirlo.

Verharding / groenvoorziening buiten de kapel: Rondom de kapel is een kinderkopjes bordes van 50 cm. breed. Buiten deze rand staan rozenstruiken. Achter de kapel staan vier plataanbomen en een beukenhaag in een uitgestrekte flauwe ronding. Verder groeit er veel klimop rond de kapel. Links voor de kapel staat een grote eikenboom. Bij de kapel staat verder een picknicktafel met zitbank en een gedenkteken voor een in de Tweede Wereldoorlog neergestort Engels vliegtuig.

 

 

 

Publicaties

  1. Dick van den Munckhof , ‘Sint Josef van de Smakt in ’n Castenrayse kapel’, aflevering uit de serie in Peel en Maas, 21 november 1980.
  2. ‘Dorpsraad verplaatst kapelletje Castenray uit aspergeveld’, in Dagblad voor NoordLimburg, 30 april 1991.
  3. ‘Luchtdoop’, in Dagblad voor Noord-Limburg, 5 februari 1992.
  4. ‘Klus niet anders dan anders’, in Dagblad voor Noord-Limburg, 5 februari 1992.
  5. ‘Kapel op transport’, in Peel en Maas, 6 februari 1992.
  6. ‘Verplaatste kapel wordt op 22 maart ingezegend’, in Peel en Maas, 27 februari 1992.
  7. ‘Drukke tijden voor Kruisen en Kapellen’, in Peel en Maas, 19 maart 1992.
  8. ‘Inzegening verplaatst kapelletje Castenray’, in Dagblad voor Noord-Limburg, 23 maart 1992.
  9. ‘Castenray trots op kapelletje op hoek van de Oosterbosweg’, in Peel en Maas, 26 maart 1992.
  10. ‘Onthulling paneeltjes in Castenray’, in Peel en Maas, 30 mei 2002.
  11. Overlijdensbericht Coba Janssen, in Dagblad de Limburger, 27 maart 1993.
  12. ‘Veldkapel krijgt pantserglas’, in Grens en Maas, 17 september 2003.
  13. ‘Beveiliging veldkapel aan Lollebeek Castenray’, in E-3 Journaal, 17 september 2003.
  14. ‘Veldkapel ingericht’, in Peel en Maas, 18 september 2003.
  15. Venray Monumentaal, ‘Koester uw monument’, aflevering uit de serie in Peel en Maas, 30 december 2004.

Literatuur

  1. Koos Swinkels (red.), Monumentjes van devotie (Venray 1986) 53-56.
  2. Servius Keulaerds OFM., Vanuit het archief van onze parochie (Castenray 1983) 134-135.
  3. Godfried Egelie SCJ, ‘Uit het veld, omvangrijk werk in Castenray-Venray’, in Nieuwsbrief van de Stichting Kruisen en Kapellen in Limburg juni 1992.
  4. Katja Boertjes en Arjen Eissens, ‘Lucia, Josef en Johannes de Evangelist onder één dak’, in Heyligen huyskens, kapellen langs velden en wegen in Limburg (Eindhoven 1999) 26-27.
  5. W. J. Driessen en M.P.J. van den Brand, Venray, een nieuwe naam voor een oud dorp en een oude cultuur (Venray 1976)12-13.
  6. Koos Swinkels en Tjerk Loeff, Kruisen en kapellen in Venray. Kunst langs de straat (Venray 2006) 23, 28, 30, 64-72.