Kruisen en Kapellen in de Gemeente Venray

Monumentjes database

Venray heeft een groot aantal monumentjes van devotie. De stichting beheert een groot deel van de veertig (weg)kruisen, 29 kapellen waaronder ook muurkapellen en vijf speciale monumentjes. De stichting heeft geen kapellen en kruisen in bezit, ze zijn grotendeels van de gemeente Venray en van vele particulieren.

Ander klein religieus erfgoed zoals heiligenbeelden in de openbare ruimte, religieuze ensembles en begraafplaatsen hebben de aandacht.

De stichting heeft van elk monumentje de informatie verzamelend en vastgelegd. Tevens een aantal foto’s toegevoegd van onder andere Wiel Poels. Bekijk hieronder de diverse monumentjes. 

Zoeken / Filter

Gebruik onderstaande zoek en filter opties om je monumentje te vinden.

Gevonden: 72 resultaten | Pagina 1 van 8

77 Vak O begraafplaats Venray
  • Vak O ( oud) is een onderdeel van de algemene begraafplaats Venray. De graven van de St. Petrus Bandenkerk Venray zijn in 1973 en 1974 overgebracht naar de Algemene begraafplaats en in Vak O herbegraven.
70 Memoriekruis, Roffert-Tunnelweg, Castenray
  • Dit kruis is opgericht in 2008 door het Heemkundig Genootschap Castenray als herinnering aan het Jaar van het Religieus Erfgoed en het 75-jarig bestaan van de parochie Castenray. Hier stond een rustaltaar bij de Sacramentsprocessie. In 2010 werd het beeld getroffen door de bliksem en daarna vernieuwd.
69 Kruis, Brienshoekweg, Leunen
  • Dit kruis werd opgericht in 1958. Het betrof een inlossing van een oude belofte; de herinnering aan het plotselinge overlijden van familielid Johannes Poels in 1903. Enkele jaren later werd het in huis bewaard om verwering te voorkomen. In 1998 is het kruis herplaatst.
68 Kruis, Lollebeekweg,  Castenray
  • Oorspronkelijk is dit kruis in 1936 geplaatst ter herdenking van de hier verongelukte 8-jarige Gerrit Steeghs. Het werd geruimd bij de bouw van de woning en in 2005 herplaatst door het Heemkundig Genootschap Castenray.
67 Veldkruis, Lorbaan-Veulenseweg, Veulen
  • Dit kruis is in 1959 opgericht uit dankbaarheid voor het 50-jarig huwelijk van het echtpaar Geurts-Croymans. Het verviel en werd herplaatst in 1989. Het corpus werd gesneden uit hout van de ruïne van de Grote Kerk.
66 Veldkruis, Heidseschoolweg, Heide
  • In 1955 is dit kruis aan de overkant van de weg geplaatst ter bijzondere intentie en het werd geruimd in 1965 bij de ruilverkaveling. In 2006 is het heropgericht en op Pinksterzaterdag ingezegend door mgr. E.J. De Jong.
65 Mariakapel  Noordsingel-St.-Jozefweg Venray
  • Deze kapel is geplaatst in 2008 ter afsluiting van het jaar van het Religieus Erfgoed. En als herinnering aan het feit dat 150 jaar geleden Maria in Lourdes verscheen. Zij is ingezegend op 26 oktober 2008. Oorspronkelijk was dit een kunstobject: de kapel Hemelwaterafvoer door kunstenaar Erik van Maarschalkerwaard.
63 St.Joriskapel, Bevrijdingsweg, Venray West
  • St.-Joris (H-Gregorius) is de patroon van de verkenners. Oorspronkelijk is de kapel uit dankbaarheid geschonken aan de gemeente Venray door aannemingsbedrijf Nelissen voor de opdracht voor de bouw van woonwijk ’t Desselke in de jaren 1949-1950. De kapel werd vernield in de jaren zestig en herbouwd in 1992. Het beeld komt van atelier St.-Joris in Beesel.