Kruisen en Kapellen in de Gemeente Venray

Monumentjes database

Venray heeft een groot aantal monumentjes van devotie. De stichting beheert een groot deel van de veertig (weg)kruisen, 29 kapellen waaronder ook muurkapellen en vijf speciale monumentjes. De stichting heeft geen kapellen en kruisen in bezit, ze zijn grotendeels van de gemeente Venray en van vele particulieren.

Ander klein religieus erfgoed zoals heiligenbeelden in de openbare ruimte, religieuze ensembles en begraafplaatsen hebben de aandacht.

De stichting heeft van elk monumentje de informatie verzamelend en vastgelegd. Tevens een aantal foto’s toegevoegd van onder andere Wiel Poels. Bekijk hieronder de diverse monumentjes. 

Zoeken / Filter

Gebruik onderstaande zoek en filter opties om je monumentje te vinden.

Gevonden: 5 resultaten | Pagina 1 van 1

62 St.Antoniusabt muurnis, Kerkpad, Venray
  • St.-Antoniusabt is de tweede patroon van het klooster, en beschermer van de boeren en hun vee. Dit is een zijingang van het kloosterterrein, het Schelpörtje. De nis en het beeld zijn oorspronkelijk uit ca. 1500. Het kopiebeeld is gemaakt in 1975.
57 St.Josefmuurnis, Loobeek-Smakterweg, Smakt
  • Josef is in Smakt vooral voorspreker van mensen met trouwplannen en beschermer van het gezin. Het beeldje is naar voorbeeld van het origineel uit de bedevaartkapel in klei gemaakt. De boerderij met de nis is kort na de Tweede Wereldoorlog gebouwd.
49 Smartenhof, Leunseweg, Venray
  • Oorspronkelijk is de serie afbeeldingen in terracotta uit 1650. Na de brand in 1925 kwamen de staties in kopievorm uiteindelijk op deze plek. De zeven smarten van Maria staan voor droevige ogenblikken uit haar leven en duiden op de naam van deze franciscaner kerk.
20 H.Mariamuurnis, Volen, Heide
  • Oorspronkelijk was dit een vervallen 18e-eeuwse kapel aan de overzijde van de weg. In 1906 werd de muurkapel tegen de nieuwbouw van deze boerderij geplaatst. Het barokke beeldje bleef bewaard.