St.Josef-muurkapel, Loobeek-Smakterweg, Smakt

Periode

1945
20

Toegewijd aan

St. Jozef

Monumentnummer

[ 057 ]

Adres

Loobeek-Smakterweg
Smakt

 

Type

Beeld

Beschrijving

Reden van de stichting: Devotie tot St.-Jozef van de Smakt, en naar aanleiding van de bouw van een nieuwe boerderij

St Josefbeeld: De naamdag van Sint-Josef is 19 maart.

Sint-Jozef is staande afgebeeld, met het Jezuskind staande naast hem. Hij houdt het Kind aan de rechterhand. Zijn linkerarm is gestrekt opzij, hij wijst naar links. Jozef draagt een korte volle baard en idem hoofdhaar. De kunstenaar heeft het hoofd aanzienlijk breder weergegeven als bij het originele beeld het geval is. Dat geldt overigens ook voor de rest van de compositie. Jozef staat met de linkervoet wat naar voren. De knie bolt licht door het opperkleed. De sandalen aan de blote voeten zijn goed zichtbaar, omdat het kleed tot halverwege het kleed komt. Dat kleed wordt opgeschort met een touw, hoog op de borst. Een werkmanshemd is aan de hals zichtbaar. Een blauwgroene mantel hangt losjes over de schouders. Het kind heeft een opperkleedje aan en reikt de rechterhand naar ons. Met de andere hand houdt het zijn voedstervader vast.

(Kunst) Historische gegevens: De grote kapel in de Smakt stamt uit de 18e eeuw. Het genadebeeld ook. Dit beeld is gemaakt naar dat antieke beeld, dat uitgesteld staat in de grote kapel.

Huidige beeld gemaakt in 1983 door Broeder Clemens van de karmelietenorde in de Smakt. Materiaal: gebakken klei

Muurnis in gevel van boerderij met traliewerk voor de nis. Boven de nis in boogvorm met witte smeedijzeren letters

ST. JOZEFHOEVE

Aanvullende gegevens: Voor de oorlog stond er op deze plaats een boerderij zonder kapel. Toen er na de oorlog een nieuwe boerderij gebouwd werd, besloot men om er een muurnis in te maken voor een beeld van St.-Jozef. Zeker in de Smakt als bedevaartplaats van Sint-Jozef zou zo’n kapelletje niet misstaan. Het beeld is pas geplaatst in 1983 omdat voor de aanschaf van een beeld veel te diep in de buidel getast moest worden. Tweehonderd gulden uitgeven voor het beeld, en dat direct na de oorlog, was te veel. In 1983 besloot de eigenaar van de boerderij om het 40 jaren oude idee daadwerkelijk uit te gaan voeren. Broeder Clemens van de karmelieten van de Smakt was bereid om een beeld te boetseren naar het voorbeeld van het antieke kunstwerk uit de kapel van het bedevaartsoord. Zo ging een wens na lange tijd in vervulling

Publicaties

1. ‘Koester uw monument’, aflevering uit een serie in Peel en Maas, 10 maart 2005.

Literatuur

1.Koos Swinkels (red.), Monumentjes van devotie (Venray 1986) 77-79.
2. Koos Swinkels en Tjerk Loeff, Kruisen en kapellen in Venray. Kunst langs de straat (Venray 2006) 24, 28.