Mariabeeld (voorheen in Oostrum)

Periode

1597
16e

Toegewijd aan

H. Maria

Monumentnummer

[ 055 ]

Adres

Atelier Kruisen en Kapellen
Venray

 

Type

Beeld

Beschrijving

Mariabeeld: Feestdagen H.M. Maria: 8 december Onbevlekte Ontvangenis, 2 februari Maria Lichtmis, 25 maart Maria Boodschap, 15 augustus O.L.V. Hemelvaart en 8 september Maria Geboorte.

De kunstenaar heeft zich bij de vormgeving laten inspireren door het oude genadebeeld in de kerk. Maria is staande weergegeven, met het kind Jezus op de linkerarm. Zij draagt over haar gewaad een mantel en een hoofddoek. De schoenen steken net onder de jurk uit. In haar rechterhand heeft zij een scepter van fors formaat, volgens het origineel. Het kind heeft een lang gewaad aan, dat net de voeten vrijlaat. Het strekt de armen naar ons. De sokkel is duidelijk herkenbaar als een onbewerkt gebleven gedeelte van de boomstam. Zoiets komt meer bij Giellet voor, net als de summiere vormgeving van de gezichten en de ogen. Met name dat laatste is bij de inwoners van Oostrum in slechte aarde gevallen.

Kunst) Historische gegevens: Het beeld is geruimd in 1998 en verplaatst naar het kerkhof in Oostrum, zonder luifel. In 2001 werd er een stenen beeld overgebracht van het Sint-Annaterrein naar de hoek van de kerktuin.

Originele beeld gemaakt in 1984 door pastoor Omer Gielliet uit Breskens. Op het plein in Oostrum stond het beeld op een ommuurde verhoging met aan de voorkant een smeedijzeren hekwerk, en boven het beeld een baldakijn. Een en ander was ontworpen door Joos Verbeek. Bij de herinrichting van het dorpsplein is alles afgebroken en afgevoerd.

Tot 1947 stond er een hardstenen Mariabeeld op de splitsing Geysterseweg-Wanssumseweg. Het oorspronkelijke beeld was van franse kalksteen en werd in 1925 geleverd door de firma Thissen uit Roermond. Het was 1,75 meter hoog. Op 17 juni 1947 werd het van zijn voetstuk gehaald en bij de kerk geplaatst. Rector Asselberghs was niet blij met het beeld en heeft het laten verwaarlozen. Het werd vernield. De heer Min aan de Stationsweg redde de kop van Maria. Het stenen hoofdje van het kindje Jezus staat in dorpscafé Back in time.

Aanvullende gegevens: De eikenhouten boom werd voor 600 gulden gekocht in Mill en naar Breskens gebracht. Het beeld stond van 1984 tot 1998 op het plein bij de kerk in Oostrum, maar moest toen verdwijnen in verband met de bouw van appartementen. Het beeld is toen zonder de dakkoepel geplaatst in een hoek van het Trans Cedron op een zeshoekige bakstenen sokkel. Die sokkel is in november 2003 in gebruik genomen voor een monument voor de ongedoopt gestorven kinderen. Hier stond het beeld in weer en wind en verkeerde in een steeds slechtere staat. De parochie Oostrum wilde het beeld niet meer ergens anders terugplaatsen. De stichting heeft zich toen over het beeld ontfermd en het tijdelijk opgeslagen in een loods van dakdekker Frank Schaeffers. Daarna is het beeld om niet eigendom geworden van de Stichting Kruisen en Kapellen. Het Lokaal Historisch Platform Venray nam de herstelkosten op zich. In april 2003 werd het beeld naar het atelier van Kruisen en Kapellen gebracht ter restauratie en in afwachting van een nieuwe bestemming. Toen is er een rot stuk hout van ± 10 cm. van de sokkel afgezaagd, zijn de diepe scheuren opgevuld en is het beeld behandeld. Het beeld heeft vooralsnog een plek in de entree van het atelier gekregen.

Publicaties

  1. ‘’Mariamonument’ in Oostrum’, in Peel en Maas, 26 juli 1984. Keerzijde: ‘In Oostrum viering van het 100-jarig kroningsjubileum. Inzegening van het nieuwe mariabeeld’, in Peel en Maas, 23 augustus 1984.
  2. ‘Oostrumse gemeenschap draagt Maria een warm hart toe’, in Peel en Maas, 30 augustus 1984.
  3. ‘Mariabeeld in Oostrum ingezegend’, in Dagblad voor Noord-Limburg, 2 september 1984, en ‘Beeld “O.L.Vrouw Behoudenis der Kranken” ingezegend’, in Grens en Maas, 5 september 1984. Keerzijde: ‘Mariabeeld’, in Peel en Maas, 6 september 1984.
  4. ‘Venrayse Maria gaat verhuizen’, in Dagblad de Limburger, 24 maart 2001.
  1. ‘St. Barbarakerk, Breskens’, in De Volkskrant, 11 januari 2003.
  1. ‘Gedenkteken op begraafplaats Oostrum’, in Peel en Maas, 6 november 2003.
  2. ‘Wat ik niet kan zeggen, druk ik uit in een stuk hout’, (Omer Gielliet) in Nestor, augustus 2004, 14-19.

Literatuur

  1. Koos Swinkels (red.), Monumentjes van devotie (Venray 1986) 75-77.
  2. Gerard Lucassen, ‘Stokskes in Venray en omgeving’, in Nieuwsbrief van Stg. Kruisen en Kapellen in Limburg 12 (dec. 1997).
  3. Mart. Jos. Janssen, kapelaan te Well, ‘Geschiedenis van de O.L.Vr. kapel te Oostrum (onder de parochie Venray) met het daarin berustende miraculeus beeld’, in Publications de la Société Archeologique et Historique de Limbourg 1898, 3-203,59-60.
  4. Koos Swinkels en Tjerk Loeff, Kruisen en kapellen in Venray. Kunst langs de straat (Venray 2006) 25.