H.-Mariamuurnis

Periode

1839
19e

Toegewijd aan

H. Maria

Monumentnummer

[ 020 ]

Adres

Volen 8
Heide

 

Type

Beeld

Beschrijving

Reden van de stichting: Het huis waarin thans de Fam. Poels woont (vroeger Thommes Michels), is gebouwd in 1906. Oorspronkelijk stond de kapel aan de overkant van de straat bij een zeer oud huis, dat wegens bouwvalligheid werd afgebroken.

Mariabeeld: Feestdagen H.M.-Maria: 8 december Onbevlekte Ontvangenis, 2 februari Maria Lichtmis, 25 maart Maria Boodschap, 15 augustus OLV Hemelvaart en 8 september Maria Geboorte.

Het barok weergegeven beeld stelt Maria voor, die over haar lange gewaad een rijk plooiende mantel draagt. Naar het origineel is het gewaad rose en de mantel licht blauw. Het gewaad wordt op de borst bijeengehouden door een grote gesp. Maria draagt het groot uitgevallen kind op de linkerarm. Het kind heeft een wereldbol onder de arm ten teken van zijn heerschappij over de wereld. Maria heeft een weelderig krullend kapsel, dat vol op haar hoofd is en met golven achter op haar schouders hangt. Zij draagt een buiten verhoudingen grote kroon op haar hoofd. De scepter, die zij in de ander hand draagt, is van nog grotere maat, ongeveer haar halve lichaamslengte. Het originele beeld is barok van karakter en zal uit de 18e eeuw stammen.

(Kunst) Historische gegevens: In de nis staat een kopie van het originele beeld op een zwart geverfde houten verhoging. Het oude beeld stelt voor de H.-Maria met kroon, het kindje Jezus op de linkerarm dragend. Dit beeld kon aangekleed worden. Vroeger werd er de rozenkrans gebeden voor een overleden buurtgenoot.

Originele beeld gemaakt door een onbekende 18e eeuwse keramist. Plaats van het originele beeld: eigenaar

Kopiebeeld gemaakt door Mien van Dijck Bazuinstraat 1 in 1982. Materiaal: roodbakkende klei

Muurnis tegen zijgevel van boerderij: met zilverkeurig gietijzeren hekwerkje, onder de deur is een offerblokje

In de muur onder de nis is een mergelsteen ingemetseld waarin uitgebeiteld

MARIA

BID VOOR ONS

1906

Aanvullende gegevens: Blijkens het reglement voor de Nachtwacht der Gemeente Venray (1839) diende de kapel als wachthuisje voor de beide lopers van de tweede ronde van Leunen. Het was daar kennelijk ruim genoeg voor. Waarschijnlijk was het dus een bedehuisje van het gangbare type, zoals op de Scheiweg en de Veulenseweg nog te zien is.

Verharding / groenvoorziening buiten de kapel: Tegen de gevel een verhoging van 100 cm. breed waarin bloemen en struikjes staan.

Publicaties

  1. Dick van den Munckhof, zonder titel, aflevering uit de serie in Peel en Maas, 09 januari 1981.
  2. Werkgroep Historie Heide, zonder titel, in Van Heyde tot Heide (Venray 2003) 67.
  3. ‘Koester uw monument’, aflevering uit de serie in Peel en Maas door Venray Monumentaal, 9 november 2006.

Literatuur

  1. Koos Swinkels (red.), Monumentjes van devotie (Venray 1986) 39-41.

Koos Swinkels en Tjerk Loeff, Kruisen en kapellen in Venray. Kunst langs de straat (Venray 2006) 20, 25, 30