Mariakapel Noordsingel St.-Jozefweg Venray

Periode

2009
21e

Toegewijd aan

H. Maria

Monumentnummer

[ 065 ]

Adres

Hoek Noordsingel/Sint Jozefweg
Venray

 

Type

Kapel

Beschrijving

.

Reden van de stichting: Voor de kunstmanifestatie Rock My Religion in 2007 ontwierp Erik van Maarschalkerwaard een kunstwerk dat hij Kapel HWA noemde. ”Hemelwaterafvoer tilt als het ware het door de mens zo gekoesterde materiële van het aardoppervlak om na te denken over de bereikbaarheid van immateriële zaken.” Gerrit Kateman van de Stichting Kruisen en Kapellen vatte na de tentoonstelling het plan op om dit bouwwerk om te vormen tot een religieus object.

Mariabeeld: Maria draagt op haar rechterhand het kindje Jezus, de linkerhand ligt op het lijf.van het kindje. Maria kijkt iets naar links. Het kindje heeft de linkerhand in de hals van Maria. Maria is oorspronkelijk van brons maar dit is een kopie van kunststof.

Kapel: De kapel bestaat uit een uit buizen samen gelast framewerk en is zwart gecoat. Het framewerk is vervaardigd van vierkante buis30x30 mm. De voor/achtergevel is door 2 buizen weer verdeeld in 3 verticale vakken. De zijgevels zijn door 3 buizen weer verdeeld in 4 horizontale vakken. De bodem is vanuit de zijgevel en de voorgevel weer verdeeld in 4×3 vakken Het frame wordt aan de zijkant gedragen door 4 stalen buizen, midden buis = 21 cm. vanuit de voor en achterkant De PVC regenwaterafvoerbuis loopt vanaf de dakgoot over deze stalen buizen.de grond in. Het zinken dak bestaat uit 4 stroken in de breedte aan elkaar gefelst. lengte van het zinken dak is gelijk aan de lengte van de kapel. De halfronde PVC goten zijn aan de buitenkant tegen het frame bevestigd.

Verdere bijzonderheden: Voor de kunstmanifestatie Rock My Religion in 2007 ontwierp Erik van Maarschalkerwaard een kunstwerk dat hij Kapel HWA noemde. ”Hemelwaterafvoer tilt als het ware het door de mens zo gekoesterde materiéle van het aardoppervlak om na te denken over de bereikbaarheid van immateriélezaken”. Het hemelwater van het zinken dak werd in de dakgoot opgevangen en op de 4 hoeken via een afvoerbuis afgevoerd in de grond. In een van de 4 afvoerbuizen was een afvoerbuisje gemaakt , via dit afvoerbuis je werd het water opgevangen in een ”wijwaterbakje”. Deze HWA kapel stond tijdens de manifestatie op het grasveld bij de St.-Joriskapel. Gerrit Kateman van de Stichting Kruisen en Kapellen vatte na de tentoonstelling het plan op om dit bouwwerk om te vormen tot een religieus object als souvenir aan de voettocht/pelgrimage door Venray ” Van Oda naar Anna” die tijdens de manifestatie langs een twintigtal kunstwerken voerde. Daarnaast was 2008 een belangrijk Mariajaar, met de herdenking dat 150 jaar geleden Maria in Lourdes verscheen en als herinnering aan het jaar van het Religieus Erfgoed. Het stalen frame, een open ijzeren constructie van buizen, werd gegalvaniseerd en van een kleurcoating voorzien. Gerrit kocht in Kevelaar een bronzen Mariabeeld en plaatste dit op een aangebracht plateautje in de kapel.

In oktober 2008 werd deze kapel ingezegend door pastoor-deken H. Smeets. Na de hoogmis trok men vanuit de Grote Kerk in processie naar de kapel. Erik van Maarschalkerwaard was er achteraf niet zo blij mee dat zijn kunstwerk omgevormd werd tot een religieus monument, maar in overleg tussen hem en de stichting kwam men tot een bevredigende oplossing.

 

Publicaties

  1. ‘Een hypermoderne Mariakapel in Venray’, in Dagblad de Limburger, 21 oktober 2008.
  2. ‘Nieuwe Mariakapel in Venray’, in De Trompetter, 22 oktober 2008.
  3. ‘Zegening Mariakapel, in Zondagsnieuws, 26 oktober 2008.

 

Literatuur