Veldkruis Lorbaan-Veulenseweg Veulen

Periode

1959
20e

Toegewijd aan

Monumentnummer

[ 067 ]

Adres

Hoek Lorbaan-Veulenseweg
Veulen

 

Type

Kruis

Beschrijving

Reden van de stichting: Bij gelegenheid van het 50-jarig huwelijk van het aanwonende echtpaar Geurts-Croymans.

Corpus: Op 4 april 1959, op de 80ste verjaardag van Mevr. Geurts, werd het kruis ingezegend. Het corpus is gesneden in een stijl, die sterk afwijkt van hetgeen Van Dongen doorgaans maakte. Zie het beeld 53 en de collectie van het Freulekeshuus. De balk, waaruit het beeld gestoken is, is nog herkenbaar, met name aan de rugpartij. Het geheel is meer schematisch dan figuratief weergegeven, waarbij de benen meer half afgewerkt lijken dan de rest. Het geeft het beeld een zekere eenvoud en ruigheid, die bij de plek, 50 jaar geleden ook eenvoudig en ruig van landschap, heel goed past. Bovendien is het kruishout van ruw bedisselde, deels kromme balken. Dat geeft een goede combinatie. Christus is staande afgebeeld, de benen gestrekt, de rechtervoet over de linker. De lendendoek hangt hoog op de rechterheup, en hangt links voor in een driehoek. De armen zijn ook horizontaal gestrekt, net als de duimen en de wijs- en ringvingers. Het hoofd neigt licht naar rechts. de ogen zijn gesloten. Het baardje en de snor zijn aangegeven, de doornenkroon is zwaar van verhouding.

(Kunst)Historische gegevens: Het originele corpus werd door Piet van Dongen gesneden uit een 17e eeuwse eikenhouten balk, afkomstig uit de verwoeste Grote Kerk van Venray.

originele Corpus: Materiaal: eikenhout Huidige plaats: Museum ‘t Freulekeshuus Venray Kopie  gemaakt in 1989 door dhr. Smolders uit Sevenum(ook de naam Pubben wordt genoemd)

Kruis uit geschubde boomstam

Aanvullende gegevens: In 1975 werd het corpus door Grad Jenneskens van het kruis gehaald omdat het corpus door weersinvloeden was aangetast en ook omdat het wegens baldadigheden vernield zou worden. Jarenlang heeft het kruis daarna er zonder corpus gestaan. Tot 1981, toen barstte de sokkel open en werd ook het kruishout weggehaald. Hetzelfde kruishout werd in 1989 weer herplaatst met een kopie van het originele houten corpus. Met ingang van 1 mei 1989 gaf de gemeente Venray aan Grad Jenneskens een perceel gemeentegrond in gebruik voor het herplaatsen van het kruis.” Het te plaatsen veldkruis en de aan te brengen aanplant blijft in eigendom van de (her)oprichter van het kruis, die tevens zorgt voor het onderhoud.” Het echtpaar Geurts-Croymans had 2 aangenomen kinderen, Tilla (Poels) en Lambert (Poels) uit Overloon. Tilla Poels trouwde met Grad Jenneskens.

Verharding / Groenvoorziening: Het kruis staat in een vrij groot perk, de voorkant langs de wegberm is open. Het perk is beplant met ganzerik. Aan de achterkant van het perk staat als afscheiding een beukenhaag. In de beukenhaag achter het kruis staan twee essenbomen.

Publicaties

  1. ‘Veldkruis Veulen geplaatst’, in Dagblad voor Noord-Limburg, 28 juli 1989, op A4-2.
  2. Op B1-Dick van den Munckhof, zonder titel, aflevering uit de serie in  Peel en Maas, 23 januari 1981.
  3. OP B2-Veldkruis herplant aan de Veulenseweg-hoek Lorbaan’, in  Peel en Maas, 31 augustus 1989. ?
  4. ‘Kruisbeeld aan Lorbaan ingezegend’, in Peel en Maas, 21 september 1989.
  5. ‘Inzegening nieuw kruis’, in Peel en Maas, 14 september 1989.
  6. Jan Jenniskens e.a., ‘Kruis op de hoek Drabbelsweg- Veulenseweg’, in Terug in de tijd…, een greep uit de geschiedenis van Leunen en Veulen (Zaltbommel 1993) 63.
  7. ‘Veldkruis in Veulen herplaatst’, in Peel en Maas, 8 juli 2004.
  8. ‘Kruis Veulen herplaatst’, in E-3 Journaal, 7 juli 2004.
  9. ‘Veldkruis bij Lorbaan Veulen vernieuwd’, in Dagblad de Limburger, 20 januari 2010.
  10. ‘Veldkruis vernieuwd’, in Peel en Maas, 22 januari 2010.

 

Literatuur

  1.  Jan Jenniskens e.a., ‘Kruis op de hoek Drabbelsweg- Veulenseweg’, in Terug in de tijd…, een greep uit de geschiedenis van Leunen en Veulen (Zaltbommel 1993) 63.
  2. Koos Swinkels en Tjerk Loeff, Kruisen en kapellen in Venray. Kunst langs de straat (Venray 2006)24, 33.