Veldkruis, Heidseschoolweg, Heide

Periode

1955
20e

Toegewijd aan

Adres

Heidseschoolweg 7
Heide

 

Type

Kruis

Beschrijving

Reden van de stichting: Ter bijzondere intentie.

 

Corpus: Christus hangt met gestrekte armen hoog boven het hoofd het hoofd. De vingers zijn ook gestrekt. Het hoofd met de doornenkroon neigt naar rechts. De linkervoet is over de rechter vastgezet. Het lichaam toont een lichte S vorm. De lendendoek is op de rechterheup geknoopt en hangt af tot halverwege de bovenbenen. Het INRI plaatje is vormgegeven in een banier met aan weerszijden van de tekst twee plooien. Daardoor is het schildje in verhouding breed uitgevallen en nadrukkelijker aanwezig dan te doen gebruikelijk, Corpus en plaatje passen stilistisch in het eerste kwart van de 20e eeuw

(Kunst)Historische gegevens: Bronzen corpus inclusief INRI schildje gemaakt door een onbekende gieterij. Het corpus is na de ruiming in 1965 ondergebracht bij de familie Janssen, hiervan is in 2006 door K&K een kopie gemaakt.

Origineel corpus gemaakt door : Onbekende gieterij materiaal Brons Huidige plaats van het originele corpus : Bij Familie Janssen, inclusief het INRI schildje.

Kopie corpus gemaakt van kunststof in bronskleur geschilderd

Kruis uitgevoerd in beton

Bijzonderheden: Het kruis stond oorspronkelijk aan de overkant van de weg in een hoek van een weiland. Bij de ruilverkaveling in 1965 is het geruimd. Bij het kruis stond toen een knielbank. De reden van de heroprichting van dit kruis was het 25 jarig bestaansfeest van de Stichting Kruisen en Kapellen in de Gemeente Venray. Bij de inzegening van het kruis werden bloemen gelegd door de oprichtster van het kruis Mevr. Janssen van Well en haar kleindochter. De mal voor het betonnen kruis werd gemaakt door vrijwilligers van de stichting kruisen en kapellen in samenwerking met Timmerfabriek Verhoeven. Daarna werd het kruis gegoten door Geelen Beton in Wanssum. De maten van het kruis zijn afgeleid van een foto van het geruimde kruis. Voor dit project is van de Koninklijke Nederlandse Heidemaaatschappij (KNHM) bij de “leefbaarheidswedstrijd voor dorpen en steden Kern met Pit” een cheque ontvangen van € 1000,00

Verharding / Groenvoorziening: Het kruis staat in een omrand grindperkje breed:190 cm. en diep 140 cm. Achter en opzij van het kruis staan struiken en bomen.

Publicaties

  1. Werkgroep Historie Heide, zonder titel, uit Van Heyde tot Heide (Venray 2003)
  2. ‘Inzegening veldkruis’, in Peel en Maas, 1 juni 2006.
  3. ‘Inzegening veldkruis Heide’, in E-3 Journaal, 1 juni 2006.

Literatuur

  1. Werkgroep Historie Heide, zonder titel, uit Van Heyde tot Heide (Venray 2003)
  2. Koos Swinkels en Tjerk Loeff, Kruisen en kapellen in Venray. Kunst langs de straat.