Kruis, Brienshoekweg, Leunen

Periode

1958
20e

Toegewijd aan

Monumentnummer

[ 069 ]

Adres

Brienshoekweg 3
Leunen

 

Type

Kruis

Beschrijving

Reden van de stichting: Het kruis werd opgericht in 1958. Het betrof een inlossing van een oude belofte; de herinnering aan een plotseling overlijden van een familielid in 1903. Op zaterdag 18 juli 1998 is dit kruis herplaatst.

Corpus: Christus draagt geen doornenkroon. Zijn halflange haren hangen achter op de schouders. Hij heeft een minimaal baardje en geen snor. Het hoofd neigt naar rechts. Het lijf is recht van lijn, ook al is de rechtervoet over de linker gespijkerd. De benen zijn gestrekt. De voeten zijn goed weergegeven. De lendendoek is van een zelfde vorm als bij nr. 67, nu echter op de rechterheup en beter uitgesneden. De doek wordt door een touw opgehouden. De armen zijn gestrekt en reiken niet boven het hoofd. Alle vingers zijn ook gestrekt.

(Kunst)Historische gegeven: Als inlossing van een oude belofte liet de familie Loenen-Poels (dochter van Johan Poels) in 1958 door de Venrayse kunstenaar Piet van Dongen een beeld snijden, dat op een nieuw kruishout op het erf werd gehangen. In de jaren 1960 ging het beeld naar binnen. Het had wat geleden van het weer en het stond op hert erf in de weg. De intentie van de kruisoprichting is dezelfde als die bij kruis nr. 43.

Originele corpus gemaakt door Piet van Dongen in 1958. Materiaal: eikenhout. Kopie Corpus in 2006 in kunststof

Kruis is van eikenhout.

Aanvullende gegevens: Peel en Maas van 4 juli 1903 berichtte over het overlijden van Joh. Poels als volgt: “ Donderdag had alhier weer een zeer plotseling sterfgeval plaats. De landbouwer Joh. Poels, wonende aan de Brienshoek, die den geheelen dag goed gezond in het hooiveld bezig was geweest met grasmaaien, bleef’ ’s avonds, toen de anderen naar huis gingen nog wat doorwerken. Toen hij omstreeks 10 uur nog niet thuis was, werden de huisgenooten ongerust en gingen eens kijken, waar hij zoo lang bleef. Men kan zich echter hunne ontstentenis voorstellen, toen zij in de weide gekomen, aldaar, naast zijne zeis het lijk van den ouden man vonden liggen. Waarschijnlijk had de groote overspanning, veroorzaakt door het warme weder, plotseling een einde gemaakt aan zijn leven.”

Verharding / Groenvoorziening: Het kruis staat in de voortuin van de boerderij, omringd door een cirkelvormige buxushaag. In de cirkel is ruimte voor bloemen

Publicaties

  1. Zonder titel, betreft plotselinge sterven van Joh. Poels, in Peel en Maas, 4 juli 1903.
  2. ‘Kruisbeeld teruggeplaatst in leunen in Peel en Maas  23 juli 1998
  3. plaatsing wegkruis Brienshoekweg’, in Peel en Maas, 9 juli 1998.
  4. ‘Verdwenen wegkruis in oude luister hersteld’, in E-3 Journaal, 15 juli 1998.
  5. ‘Kruisbeeld teruggeplaatst in Leunen’, in Peel en Maas, 23 juli 1998

 

Literatuur

  1. Koos Swinkels en Tjerk Loeff, Kruisen en kapellen in Venray. Kunst langs de straat (Venray 2006)