Kruis, Rosmolenweg-Spurkterdijk, Oostrum
Periode
1700
18 e eeuw
Toegewijd aan
Monumentnummer
[ 056 ]
Adres
Rosmolenweg-Spurkterweg
Venray
Type
Beschrijving
Reden van de stichting: Gesticht in 1951 uit dank voor lijfsbehoud tijdens de Tweede Wereldoorlog en de evacuatietijd, door dhr. Janssen.
Corpus: Christus is vormgegeven op het moment, voordat hij sterft. Hij heeft het hoofd nog niet naar rechts laten zakken, maar kijkt ons aan. Dat komt weinig voor. Het hoofd neigt naar links. Een zware doornenkroon is op de lange haren gedrukt, die achter de schouders hangen. Hij heeft een kort dubbel puntbaardje. De voeten zijn naast elkaar bevestigd, waarbij de rechtervoet wat hoger is vastgespijkerd en op de linkerwreef rust. De rechterknie is wat meer gebogen dan de linker. De lendendoek hangt hoger op de linkerheup dan de rechter, is links opgeschort en wordt niet door een koord opgehouden. De doek hangt tussen de bovenbenen en achterlangs tot de kuiten. De bovenarmen zijn horizontaal gespreid, de onderarmen gaan schuin omhoog tot ooghoogte. De handen zijn geknikt, zodat de gespreide vingers schuin naar beneden wijzen.
(Kunst)Historische gegevens: De heer Janssen, de stichter van het kruis, kreeg veel financiële steun van buurtbewoners die zijn initiatief steunden. Toentertijd woonde Janssen in het huis bij het kruis,
Originele corpus gemaakt door een Midden-Limburgs atelier rond 1950. Geen merktekens. Materiaal: keramiek, met grijsbruin glanzend glazuur. Huidige plaats: in het atelier van de stichting
Kopiebeeld gemaakt in 2002 in kunststof
kruis van hout met luifel en offerblok
aanvullende gegevens: Het kruis werd in 1951 ingezegend op rozenkranszondag, de eerste zondag in oktober, door pastoor Asselberghs van Oostrum, die in processie naar het kruis trok. In 1993 is het kruishout geheel vernieuwd en werd er een nieuwe offerblok gehangen omdat de oude verdwenen was.
Verharding / Groenvoorziening: Links en rechts van het kruis staat een conifeer en aan de achterkant in puntvorm een conifeerhaag. Naar het kruis leidt een tegelpad 80 cm. breed, lang 420 cm.
Publicaties
- Dick van den Munckhof, zonder titel, aflevering uit de serie in Peel en Maas, zonder datum.
- ‘Hoe is het met onze kruisen en kapellen?’, in Peel en Maas, 15 april 1993.
- ‘Koester uw monument’, aflevering uit een serie in Peel en Maas, 23 september 2004.
Literatuur
- Koos Swinkels (red.), Monumentjes van devotie (Venray 1986) 76-78.
- Koos Swinkels en Tjerk Loeff, Kruisen en kapellen in Venray. Kunst langs de straat (Venray 2006) 24, 32.
[ 056 ]