Schieëperskruus, Ballonzuilbossen, Venray

Periode

2006
19e

Toegewijd aan

Adres

Zwartwater/Ballonzuilbossen
Venray

 

Type

Kruis

Beschrijving

Het verhaal van het Schieëperskruus. De schaapsherders bleven de hele zomer op de heide. Ze konden op zondag niet naar de kerk, want het dorp was ver en de kudde kon niet alleen gelaten worden. Eén van hen stak daarom met zijn schieëpersschupke een groot kruis in de heigrond. Hier kwam hij bidden bij het “Kruuske”. In de winter haalde hij zijn schaai’ in door elke dag de mis te bezoeken. Dit unieke Schieëperskruus is in 2006 aan de hand van oude documentatie gereconstrueerd.

Gegevens: Stichting De Marke, de Venrayse Stichting Kruisen en Kapellen en de Gemeente Venray hebben samen het Schieëperskruus teruggebracht in dit landschap. Op Hemelvaartsdag 2006 is het kruis op kerkelijke wijze ingezegend. Een herder met zijn kudde vormde de schakel met vervlogen tijden. In de onmiddellijke omgeving van het kruis is in de tweede wereldoorlog hard gevochten, bij het opschonen van het terrein werden sporen uit de oorlog gevonden zoals een schuttersputje en een loopgraaf

Verharding / Groenvoorziening: Het kruis is uitgegraven in het bos, op een plek die overeenkomt met de beschrijving uit 1955. Het kruis ligt in een hellend gebiedje van ongeveer 30×30 meter, langs de wandelroute die met rode paaltjes is aangegeven

 

 

 

Publicaties

  1. ‘Inzegening Schieëperskruus in de Peel’, in Peel en Maas, 16 februari 2006.
  2. Bernadette Dijk, ‘Een veldkruis in de meest letterlijke zin’, in Dagblad de Limburger, 23 februari 2006.
  3. ‘Wandelknooppunten Merselo, route loopt langs twee bijzondere plekken: de Ballonzuil en het Schieëperskruus’, in E-3 Journaal, 26 april 2006.
  4. ‘Venray: inzegening Schieëperskruus, buitengewoon evenement op Hemelvaartsdag’, in E-3 Journaal, 17 mei 2006.
  5. Koos Swinkels, ‘Het schieëperskruus in de Peel, buitengewoon evenement op Hemelvaartsdag’, in Peel en Maas, 18 mei 2006.
  6. ‘Parochie Merselo’, fragment uit de kerkberichten in Peel en Maas, 18 mei 2006.
  7. Het Schieëperskruus’, in Zondagsnieuws, 21 mei 2006.
  8. ‘Herderskruis’, in Dagblad de Limburger, 26 mei 2006.
  9. ‘Schieëperskruus in de Peel ingezegend’, in De Sleutel, maandblad van het bisdom Roermond, juni 2006, 7.

Literatuur

1. Koos Swinkels en Tjerk Loeff, Kruisen en kapellen in Venray. Kunst langs de straat. (Venray 2006) 24.