Kruisen en Kapellen in de Gemeente Venray

Monumentjes database

Venray heeft een groot aantal monumentjes van devotie. De stichting beheert een groot deel van de veertig (weg)kruisen, 29 kapellen waaronder ook muurkapellen en vijf speciale monumentjes. De stichting heeft geen kapellen en kruisen in bezit, ze zijn grotendeels van de gemeente Venray en van vele particulieren.

Ander klein religieus erfgoed zoals heiligenbeelden in de openbare ruimte, religieuze ensembles en Lourdesgrotten hebben de aandacht.

De stichting heeft van elk monumentje de informatie verzamelend en vastgelegd. Bekijk hieronder de diverse monumentjes. 

Zoeken / Filter

Gebruik onderstaande zoek en filter opties om je monumentje te vinden.

Gevonden: 70 resultaten | Pagina 5 van 7

30 Hagelkruis, Veulenseweg Horsterweg, Leunen
  • Dit kruis aan de rand van het Ronde Veld is opgericht ter bescherming van het gewas tegen hagelschade. De vroegste vermelding is ca. 1500 in het pachtregister van het Armengilde: ’tot Loenen aen den hagelcruys’. Het huidige kruis is van eind 19e eeuw.
29 Veldkruis, Veulenseweg, Leunen
  • Dit kruis vormde vroeger één geheel met de kapel hier tegenover. Het is eind 19e eeuw opgericht als afweer tegen besmettelijke ziekten, met name de dysenterie of ‘rode loop’.
26 St.-Donatuskapel, Veulenseweg, Veulen
  • De kapel is in 1900 gebouwd door Grad van Rens, die bij deze heilige bescherming zocht tegen onweer. Toen hij vanwege zijn leeftijd niet meer naar de Leunse kerk kon gaan, kwam hij hier bidden.
25 Hagelkruis, Voerleberg, Veulen
  • Dit kruis is opgericht om bescherming over de gewassen af te smeken. Oorspronkelijk stond het bij de voormalige school. Bij de algehele restauratie in 1982 is het originele beeld uit de 18e eeuw in de parochiekerk geplaatst.
22 Veldkruis, Steegsepeelweg, Leunen
  • Dit kruis is bij de bouw van de boerderij richting Leunen in 1933 opgericht uit dankbaarheid voor een genezing binnen de familie. In 2001 kwam het op deze plek.
21 Veldkruis, Volen, Heide
  • Oorspronkelijk werd dit kruis in 1927 op de hoek Steegse Peelweg – Volen geplaatst. Na oorlogsschade en ruilverkaveling kwam het hier. Het beeld is na 1945 gesneden.