Kruisen en Kapellen in de Gemeente Venray

Monumentjes database

Venray heeft een groot aantal monumentjes van devotie. De stichting beheert een groot deel van de veertig (weg)kruisen, 29 kapellen waaronder ook muurkapellen en vijf speciale monumentjes. De stichting heeft geen kapellen en kruisen in bezit, ze zijn grotendeels van de gemeente Venray en van vele particulieren.

Ander klein religieus erfgoed zoals heiligenbeelden in de openbare ruimte, religieuze ensembles en begraafplaatsen hebben de aandacht.

De stichting heeft van elk monumentje de informatie verzamelend en vastgelegd. Tevens een aantal foto’s toegevoegd van onder andere Wiel Poels. Bekijk hieronder de diverse monumentjes. 

Zoeken / Filter

Gebruik onderstaande zoek en filter opties om je monumentje te vinden.

Gevonden: 72 resultaten | Pagina 5 van 8

32 Veldkruis, Horsterweg , Leunen
  • Dit kruis stond vroeger vlakbij deze plek. In 1950 is het naar hier overgebracht en hersteld in 1992. Het oorspronkelijke beeld uit het begin van de 20e eeuw was in terracotta uitgevoerd, een zeldzaam materiaalgebruik.
31 H.-Mariakapel, Horsterweg, Leunen
  • De kapel was oorspronkelijk voorzien van een prachtig 17e-eeuws Mariabeeld (nu in de parochiekerk). Gebouwd in het begin van de 17e eeuw en gerestaureerd in 1930. Het kopiebeeld is gegoten en geschilderd in de oude kleuren.
30 Hagelkruis, Veulenseweg-Horsterweg, Leunen
  • Dit kruis aan de rand van het Ronde Veld is opgericht ter bescherming van het gewas tegen hagelschade. De vroegste vermelding is ca. 1500 in het pachtregister van het Armengilde: ’tot Loenen aen den hagelcruys’. Het huidige kruis is van eind 19e eeuw.
29 Veldkruis, Veulenseweg, Leunen
  • Dit kruis vormde vroeger één geheel met de kapel hier tegenover. Het is eind 19e eeuw opgericht als afweer tegen besmettelijke ziekten, met name de dysenterie of ‘rode loop’.
27 O.L.Vrouwe van Fatimakapel, Lorbaan-Kooiweg, Veulen
  • Deze kapel is gebouwd in 1960 uit dank voor het lijfsbehoud van de familie Reintjes-Versteegen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boerengezin met elf kinderen kreeg het in 1944 erg zwaar in de frontlinie, maar bleven ongedeerd.
26 St.-Donatuskapel, Veulenseweg, Veulen
  • De kapel is in 1900 gebouwd door Grad van Rens, die bij deze heilige bescherming zocht tegen onweer. Toen hij vanwege zijn leeftijd niet meer naar de Leunse kerk kon gaan, kwam hij hier bidden.
25 Hagelkruis, Veulenseweg, Veulen
  • Dit kruis is opgericht om bescherming over de gewassen af te smeken. Oorspronkelijk stond het bij de voormalige school. Bij de algehele restauratie in 1982 is het originele beeld uit de 18e eeuw in de parochiekerk geplaatst.