Hagelkruis, Veulenseweg Horsterweg, Leunen

Periode

1750
18e

Toegewijd aan

Monumentnummer

[ 030 ]

Adres

Horsterweg 4
Leunen

 

Type

Kruis

Beschrijving

Reden van de stichting: Als afweer van besmettelijke ziekten.

Beeld: Het corpus heeft een opvallende vormgeving. Het meest bijzondere is, dat de voeten naast elkaar op een schuin aflopende sokkel zijn gespijkerd. Er is veel zorg besteed aan de vormgeving van de haren. De lange gekrulde lokken hangen voorlangs de schouders. Het ringbaardje en het kapsel van de hoofdharen zijn zorgvuldig uitgewerkt. Het hoofd is niet getooid met een doornenkroon. De gestrekt armen met de handen met gesloten vingers reiken tot ruim boven het naar rechts neigende hoofd. De lange en forse lendendoek reikt tot over de linkerknie. Hij wordt opgehouden met een koord. Het beeld is uitgevoerd in een romantische neo-stijl.

(Kunst)Historische gegevens: Het corpus was ver vóór de Tweede Wereldoorlog van hout en wit geverfd. Vanaf de tijd rond 1900 hangt er een blauwbetonnen beeld.

Originele corpus gemaakt door een onbekend atelier. Materiaal: beton
Kopiebeeld gemaakt in 1986 van kunststof

Kruis van hout met knielbank en offerblok

Wit tekstbord met tekst

MIJN JEZUS BARMHARTIGHEID

In de top een schildje met INRI

Aanvullende gegevens Tot 1997 stond het kruis verderop naar de Albionstraat in de tuin binnen eenzelfde haag. Het lag de nieuwe eigenaar in de weg en is daarom verplaatst naar de hoek van de tuin,

Groenvoorziening: het kruis staat op hoek van Veulenseweg en landweggetje richting Leunen. Grote heg erachter en in een perkje.

Publicaties

  1. Dick van den Munckhof , ‘Venrayse wegkruisen’, artikel uit de serie in Peel en Maas, 20 maart 1981.
  2. ‘Zegening van twee nieuwe kruisbeelden’, in Peel en Maas, 19 juni 1986.– ‘Twee kruisen ingezegend’, in Dagblad voor Noord-Limburg, 24 juni 1986. – ‘Kruisen en Kapellen’ in Peel en Maas, 26 juni 1986.
  3. Jan Jenniskens e.a., ‘Kruis op de hoek Veulenseweg- Horsterweg’, in Terug in de tijd…, een greep uit de geschiedenis van Leunen en Veulen (Zaltbommel 1993) 64.
  4. ‘Koester uw monument’, aflevering uit de serie in Peel en Maas, 30 maart 2006.

Literatuur

  1. Koos Swinkels (red.), Monumentjes van devotie (Venray 1986) 51.
  2. J.H.A. Mialaret, Monumenten van geschiedenis en kunst in Noord-Limburg (Den Haag 1937) 20.
  3. Koos Swinkels en Tjerk Loeff, Kruisen en kapellen in Venray. Kunst langs de straat (Venray 2006) 22, 30.