Kruisen en Kapellen in de Gemeente Venray

Monumentjes database

Venray heeft een groot aantal monumentjes van devotie. De stichting beheert een groot deel van de veertig (weg)kruisen, 29 kapellen waaronder ook muurkapellen en vijf speciale monumentjes. De stichting heeft geen kapellen en kruisen in bezit, ze zijn grotendeels van de gemeente Venray en van vele particulieren.

Ander klein religieus erfgoed zoals heiligenbeelden in de openbare ruimte, religieuze ensembles en begraafplaatsen hebben de aandacht.

De stichting heeft van elk monumentje de informatie verzamelend en vastgelegd. Tevens een aantal foto’s toegevoegd van onder andere Wiel Poels. Bekijk hieronder de diverse monumentjes. 

Zoeken / Filter

Gebruik onderstaande zoek en filter opties om je monumentje te vinden.

Gevonden: 25 resultaten | Pagina 2 van 3

27 O.L.Vrouwe van Fatimakapel, Lorbaan-Kooiweg, Veulen
  • Deze kapel is gebouwd in 1960 uit dank voor het lijfsbehoud van de familie Reintjes-Versteegen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boerengezin met elf kinderen kreeg het in 1944 erg zwaar in de frontlinie, maar bleven ongedeerd.
26 St.-Donatuskapel, Veulenseweg, Veulen
  • De kapel is in 1900 gebouwd door Grad van Rens, die bij deze heilige bescherming zocht tegen onweer. Toen hij vanwege zijn leeftijd niet meer naar de Leunse kerk kon gaan, kwam hij hier bidden.
14 St. Antoniusabt- en  Alfonsuskapel, Deurneseweg, Heide
  • St.-Antoniusabt is de patroon van de boeren en het vee; St.-Alfonsus is de stichter van de orde der redemptoristen. De kapel is in 1920 gebouwd uit dank voor het goed aflopen van een auto-ongeluk van Toon Poels en Fons Vercauteren. De beelden zijn in 1984 gemaakt.
10 Maria Muurnis, Haag-Weverslo, Merselo
  • De oorsprong is onbekend. In 1984 is het geheel in ere hersteld. Het beeldje uit 1984 is van de hand van Leonie Cals. Let op de twee ‘donderballen’, in het volksgeloof een afweer van onweer.