Kruisen en Kapellen in de Gemeente Venray

Monumentjes database

Venray heeft een groot aantal monumentjes van devotie. De stichting beheert een groot deel van de veertig (weg)kruisen, 29 kapellen waaronder ook muurkapellen en vijf speciale monumentjes. De stichting heeft geen kapellen en kruisen in bezit, ze zijn grotendeels van de gemeente Venray en van vele particulieren.

Ander klein religieus erfgoed zoals heiligenbeelden in de openbare ruimte, religieuze ensembles en Lourdesgrotten hebben de aandacht.

De stichting heeft van elk monumentje de informatie verzamelend en vastgelegd. Bekijk hieronder de diverse monumentjes. 

Zoeken / Filter

Gebruik onderstaande zoek en filter opties om je monumentje te vinden.

Gevonden: 70 resultaten | Pagina 7 van 7

10 Maria Muurnis, Haag, Merselo
 • De oorsprong is onbekend. In 1984 is het geheel in ere hersteld. Het beeldje uit 1984 is van de hand van Leonie Cals. Let op de twee ‘donderballen’, in het volksgeloof een afweer van onweer.
9 Mariakapel, Haag, Merselo
 • De kapel is gebouwd in 1954 uit dank voor het behoud van Merselo tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het beeld is gemaakt door atelier Thissen in Venlo.
8 St. Odamuurnis, Grootdorp, Merselo
 • St.-Oda is de patrones van Venray en ze wordt aangeroepen bij oogziekten. Het oude beeld was oorspronkelijk een treurende Maria uit ongeveer 1430. De muurnis is na de grote dorpsbrand van 1895 herbouwd.
7 St. Annakapel, Kleindorp, Merselo
 • St.-Anna is de moeder van Maria en de patrones van het huwelijk. Het originele beeld is van kort vóór 1500, de oorspronkelijke kapel ook. Grote oorlogsschade in 1944; de kapel is herbouwd in 1950.
6 St. Janskapel, Merseloseweg, Merselo
 • St.-Jan (Johannes de Doper) is de patroon van Merselo. Het oorspronkelijke beeld is van rond 1500, de vroegste vermelding is in 1651. Dit is een 19e-eeuwse herbouw van een middeleeuws kapelletje. Het werd verplaatst in 1973.
5 Hagelkruis, Beek, Merselo
 • Dit kruis, dat oorspronkelijk langs de verdwenen zandweg door het veld naar Merselo stond, is hersteld in 1987. Dit is het enige ijzeren kruis in de gemeente. Een hagelkruis werd opgericht ter bescherming van het gewas tegen onweer- en hagelschade.
4 St. Antoniusabtkapel, Hiept, Venray
 • St.-Antoniusabt is de patroon van de boeren en het vee. Deze 19e-eeuwse muurkapel staat tegen een 18e-eeuws voormalig bakhuis. Het oorspronkelijk beeld is uit het begin van de 16e eeuw.
1 Kruis, Bergweg, Venray
 • Het corpus is een kopie. Het origineel stond tot 1965 ter hoogte van het huidige Ceciliapad. Sinds 1996 is het op deze plek.
2 Hagelkruis, Westsingel, Venray
 • Oorspronkelijk is dit kruis opgericht om bescherming over de gewassen af te smeken. Dat was in 1577, bij nieuw ontgonnen akkerland. Het werd herplaatst in 1984.
3 St. Odakapel, Hoenderstraat, Venray
 • H.-Oda: Beschermheilige van Venray en patrones tegen oogziekten. Volgens de legende leefde zij rond 700. De oudste vermelding van deze kapel is in 1527. Zij werd vergroot in het begin van de 20e eeuw; de laatste restauratie was in 1982.