Veldkruis Ysselsteijn

Periode

1936
20 e eeuw

Toegewijd aan

Monumentnummer

[ 13 ]

Adres

Midden Peelweg
Ysselsteijn

 

Type

Kruis

Beschrijving

Reden van de stichting: Een belofte dat bij een redelijke oogst in het eerste jaar van de in 1936 ontgonnen grond de heer Jenniskens het kruis en het beeld, en zijn enkele meters verder wonende broer de grond zou geven. Die oogst slaagde buitengewoon, met een onverwacht hoge opbrengst. Samen richtten zij toen het kruis op.

Beeld: Christus is uitgebeeld met het bebaarde hoofd neigend naar rechts. Onder de doornenkroon komen lange sluike haren vandaan, die deels ook aan beide zijden voor langs hangen. De stijf gestrekte armen reiken tot boven de hoofdhoogte. De vingers zijn gestrekt, de duimen voor de vingers gevouwen. De rechtervoet is over de linker. De lendendoek reikt tot op de linkerknie en is zwak gotisch van plooival. Het corpus past bijgevolg niet in een bepaalde kunstopvatting. De typische gotische s-vorm ontbreekt, het beeld is erg statisch, en de armstand past weer niet bij de neoromaanse stroming. Van alles wat, dus.1936.

(Kunst)Historische gegevens: Het originele betonnen corpus van fors formaat uit de stichtingstijd in stijve neutrale stijl, seriematig product, is vervangen door een kopie.

Originele corpus gemaakt door een onbekend atelier. Materiaal: beton,

Kruis: Betonnen kruis met strakke eenvoudige lobben.

Verharding / Groenvoorziening: Het kruis is geplaatst in een halfrond tuintje. In de ronding staat een hoge beukenhaag. Aan de voorkant links en rechts van de ingang groeit een lage buxushaag. In het tuintje staan enkele struiken, pieris japonica. Vanaf de ingang leidt een betegeld pad, lang vier meter en breed 0,8 meter, naar het kruis toe.

 

 

 

 

Publicaties

  1. Dick van den Munckhof , zonder titel, aflevering uit de serie in Peel en Maas, 13 maart 1981.
  2. ‘Diefstal van corpus’, in Peel en Maas, 1 augustus 1991.
  3. ‘Stichting Kruisen en Kapellen rondt langdurig karwei af’, in Peel en Maas, 23 juni 1993.

Literatuur

  1. Koos Swinkels (red.), Monumentjes van devotie (Venray 1986) 33.
  2. Koos Swinkels en Tjerk Loeff, Kruisen en kapellen in Venray. Kunst langs de straat (Venray 2006) 24, 32.