Kruisen en Kapellen in de Gemeente Venray

Monumentjes database

Venray heeft een groot aantal monumentjes van devotie. De stichting beheert een groot deel van de veertig (weg)kruisen, 29 kapellen waaronder ook muurkapellen en vijf speciale monumentjes. De stichting heeft geen kapellen en kruisen in bezit, ze zijn grotendeels van de gemeente Venray en van vele particulieren.

Ander klein religieus erfgoed zoals heiligenbeelden in de openbare ruimte, religieuze ensembles en Lourdesgrotten hebben de aandacht.

De stichting heeft van elk monumentje de informatie verzamelend en vastgelegd. Bekijk hieronder de diverse monumentjes. 

Zoeken / Filter

Gebruik onderstaande zoek en filter opties om je monumentje te vinden.

Gevonden: 70 resultaten | Pagina 4 van 7

40 Veldkruis, Zandhoek, Oirlo
  • Het kruis hoorde van oudsher bij de 18e-eeuwse boerderij Bom. Bij processies in de kruisdagen en op Sacramentsdag werd bij het kruis een rustaltaar opgesteld. Rond 1900 werd het kruis vernieuwd. Het huidige corpus is van ca. 1950, uit het atelier van Sint Joris in Beesel.
39 Veldkruis, Deputé Petersstraat, Oirlo
  • Een hagelkruis werd opgericht om bescherming van het veldgewas tegen hagelschade af te smeken. De vroegste vermelding is in het meetboek van de schepenbank van Oirlo in 1619. Vroeger was deze plek een pleisterplaats voor bedevaartgangers naar Kevelaer. Het kruis is gerestaureerd in 1978.
38 St.-Annakapel, Hoofdstraat Hogeweg Oirlo
  • St.-Anna is de moeder van Maria en de patrones van het huwelijk. De kapel is gebouwd in 1788 door pastoor Henricus Weyers. Zie de gevelsteen. De kapel werd gepleisterd in het begin van de 20e eeuw; een algehele restauratie volgde in 1994. Het beeld toont ons Anna die haar dochter onderwijst.
37 Veldkruis, Boddenbroek, Oirlo
  • Dit kruis werd geplaatst als herinnering aan de noodkerk na de Tweede Wereldoorlog op deze boerderij, omdat de parochiekerk in oktober 1944 was verwoest. Oorspronkelijk (1946) stond het kruis op het erf. Sinds oktober 1996 staat het bij de oprit naar de boerderij.
35 Veldkruis, Klein Oirlo,Castenray
  • Dit kruis werd geplaatst door het Duitse adellijke echtpaar Janssen-Coppers uit dankbaarheid voor een verkregen gunst. Zij hadden in de buurt boerderij de Lomshof in eigendom. Het kruis is einde 19e eeuw heropgericht tot wering van besmettelijke ziekten. Het corpus van keramiek is in 1980 vervaardigd.
34 H.-Lucia-,Johannes-en Josefkapel. Lollebeekweg, Castenray
  • De heiligen zijn achtereenvolgens de patrones tegen oogkwalen, de patroon van timmerlieden en de beschermer tegen vergiftiging. De kapel De heiligen zijn achtereenvolgens de patrones tegen oogkwalen, de patroon van timmerlieden en de beschermer tegen vergiftiging. De kapel dateert uit ongeveer 1700 en werd na 1944 in deze vorm herbouwd. In 1992 werd zij verplaatst naar dit kruispunt. De oorspronkelijke beelden staan in het Venrays Museum.
33 Veldkruis, Horsterweg Laagriebroek, Leunen
  • Oorspronkelijk is dit kruis halverwege de 19e eeuw opgericht. Bij het terugtrekken van de Duitse troepen in oktober 1944 werden het beeld en het kruishout beschadigd. Het beeld werd gerestaureerd en ook werd een nieuw kruishout geplaatst.
32 Veldkruis, Horsterweg , Leunen
  • Dit kruis stond vroeger vlakbij deze plek. In 1950 is het naar hier overgebracht en hersteld in 1992. Het oorspronkelijke beeld uit het begin van de 20e eeuw was in terracotta uitgevoerd, een zeldzaam materiaalgebruik.
31 H.-Mariakapel, Horsterweg, Leunen
  • De kapel was oorspronkelijk voorzien van een prachtig 17e-eeuws Mariabeeld (nu in de parochiekerk). Gebouwd in het begin van de 17e eeuw en gerestaureerd in 1930. Het kopiebeeld is gegoten en geschilderd in de oude kleuren.