Kruisen en Kapellen in de Gemeente Venray

Monumentjes database

Venray heeft een groot aantal monumentjes van devotie. De stichting beheert een groot deel van de veertig (weg)kruisen, 29 kapellen waaronder ook muurkapellen en vijf speciale monumentjes. De stichting heeft geen kapellen en kruisen in bezit, ze zijn grotendeels van de gemeente Venray en van vele particulieren.

Ander klein religieus erfgoed zoals heiligenbeelden in de openbare ruimte, religieuze ensembles en begraafplaatsen hebben de aandacht.

De stichting heeft van elk monumentje de informatie verzamelend en vastgelegd. Tevens een aantal foto’s toegevoegd van onder andere Wiel Poels. Bekijk hieronder de diverse monumentjes. 

Zoeken / Filter

Gebruik onderstaande zoek en filter opties om je monumentje te vinden.

Gevonden: 72 resultaten | Pagina 3 van 8

52 St.-Annakapel, Henri Dunantstraat-Servatiusweg, Venray
  • De kapel is toegewijd aan St.-Anna, dochter Maria en kleinkind Jezus. Het oorspronkelijke beeld is van ca 1525, gesneden door Kersten Woyers van Ringenberg. Het kopiebeeld is in porselein gemaakt. De kapel was een rustpunt voor bedevaartgangers op weg naar Kevelaer. Tot 2002 stond de kapel 30 meter richting Oostrum.
50 Wegkruis, Kruisstraat-Antoniusstraat, Venray
  • Dit kruis werd in de 19e eeuw opgericht, omdat men het logisch vond dat de Kruisstraat een kruis moest hebben. In feite dankt de straat zijn naam aan een laatmiddeleeuwse openluchtkruisweg vanuit Venray richting Leunen, die halverwege de straat zijn laatste statie had: de Calvarieberg.
49 Smartenhof, Leunseweg, Venray
  • Oorspronkelijk is de serie afbeeldingen in terracotta uit 1650. Na de brand in 1925 kwamen de staties in kopievorm uiteindelijk op deze plek. De zeven smarten van Maria staan voor droevige ogenblikken uit haar leven en duiden op de naam van deze franciscaner kerk.
48 Wegkruis, Plein Paterskerk , Venray
  • Oorspronkelijk stond het kruis op de hoek van de kloosterommuring. Dat was vanaf 1650. Het huidige corpus is gemaakt door Kunstatelier St.-Joris te Beesel rond 1940. Het origineel hangt in de gangen van de bisschoppelijke kantoren in Roermond.
47 St.-Annakapel, Langeweg, Venray
  • Sint Anna is de moeder van Maria en beschermster van het huwelijk. De kapel is in de 19e eeuw gebouwd op basis van een oudere. De kapel stond tot 1950 in het open veld. Het originele beeld is in het Venrays Museum, deze kopie is van klei gemaakt.
46 H.-Rochus- en Luciakapel, Langstraat, Venray
  • Sint Rochus is de beschermer tegen de pest; de later toegevoegde Sint Lucia werd aangeroepen tegen dysenterie en oogziekten. Vermoedelijk is de kapel voor Rochus gebouwd naar aanleiding van de grote pestepidemie, die de streek teisterde in 1635-1636. De kapel dateert uit 1650; zij is verplaatst in 1967 om ruimte te maken voor de Langstraat.
45 Kruis, Hoebertweg, Venray
  • Van oorsprong is dit kruis waarschijnlijk uit de 18e eeuw. Mogelijk eerder, en dan gekoppeld aan de gewelddadige dood van Aerd Reyncens op 21 december 1680 op deze plek. Het kruis is vernieuwd in 1983. De combinatie kapel en kruis komt weinig voor; in Venray drie keer.
44 Veldkruis, Enge Steeg, Leunen
  • Volgens de overlevering is dit kruis gesticht, omdat een meisje uit de buurt op weg naar huis na een spinning door wolven uit de Peel werd verscheurd. Een spinning was een winterse werkbijeenkomst op een boerderij van jongelui uit de buurt. Het kruis stond tot ca. 1965 hier tegenover op een kruispunt. Het oorspronkelijke beeld is uit de 18e eeuw.
43 Herinneringskruis , Albionstraat Van Berlostraat, Leunen
  • In 1902 is dit kruis geplaatst als herinnering aan het feit, dat in het veld van de tegenwoordige woonwijk P.M. van de Pasch bij het hooien plotseling dood bleef. Bij de ruilverkaveling in de jaren 1960 is het verplaatst naar deze plek, en helemaal vernieuwd in 1985.