Kruisen en Kapellen in de Gemeente Venray

Monumentjes database

Venray heeft een groot aantal monumentjes van devotie. De stichting beheert een groot deel van de veertig (weg)kruisen, 29 kapellen waaronder ook muurkapellen en vijf speciale monumentjes. De stichting heeft geen kapellen en kruisen in bezit, ze zijn grotendeels van de gemeente Venray en van vele particulieren.

Ander klein religieus erfgoed zoals heiligenbeelden in de openbare ruimte, religieuze ensembles en Lourdesgrotten hebben de aandacht.

De stichting heeft van elk monumentje de informatie verzamelend en vastgelegd. Bekijk hieronder de diverse monumentjes. 

Zoeken / Filter

Gebruik onderstaande zoek en filter opties om je monumentje te vinden.

Gevonden: 70 resultaten | Pagina 2 van 7

60 Wegkruis, Stationsweg-Bongerdstraat, Venray
  • Dit kruis is in 1873 door Tinus Arts van het imkersgilde geplaatst om ‘spokerijen’ op deze wegsplitsing te bezweren. Het werd vernield tijdens de bevrijding in 1944 en daarna heropgericht. In 1989 is het naar de oude toestand teruggebracht. Vroeger was dit kruis een vaste halteplaats voor de bedevaartprocessie naar Oostrum.
59 Wegkruis, Dr. Kortmannweg, Venray
  • De reden van de stichting van dit kruis was een gelukkige liefde in de 19e eeuw. Bakker Jan Nefkens uit Den Bosch schaakte juffrouw Sasse van Ysselt. Zij vluchtten en op deze plek vonden zij hun rust. Bij de restauratie in 1991 kwam het tekstbord in de Venrayse taal.
58 St.-Martinus-en Barbarakapel, OverloonsewegSpurkt, Venray
  • H.-Barbara is de patrones tegen een onvoorziene dood en Martinus de patroon van herders en vee. De kapel vlakbij de schaapskooi is door Jan Poels gesticht in 1920. Een oude vrouw die slecht ter been was en voor wie de kerk te ver was, vond zo toch een plek om te bidden. Deze beelden zijn in 1982 geboetseerd.
57 St.Josefmuurnis, Loobeek Smakterweg, Smakt
  • Josef is in Smakt vooral voorspreker van mensen met trouwplannen en beschermer van het gezin. Het beeldje is naar voorbeeld van het origineel uit de bedevaartkapel in klei gemaakt. De boerderij met de nis is kort na de Tweede Wereldoorlog gebouwd.
56 Kruis, Rosmolenweg Spurkterdijk, Oostrum
  • Dit kruis uit ca. 1700 werd bij de bevrijding in 1944 vernield. In 1951 richtte dhr. Janssen uit dank voor lijfsbehoud tijdens de Tweede Wereldoorlog en in de evacuatietijd een nieuw op. Hij haalde een beeld van steengoed in een midden-Limburgs atelier.
54 St. Antonius van Paduakapel, Stationsweg, Venray
  • Het kapelletje is tussen 1650 en 1715 gesticht door de franciscanen, die een speciale verering hebben voor Antonius en deze verering ook bevorderden in de omgeving. Oorspronkelijk stond het 30 meter richting Oostrum, op de grens van de twee heerlijkheden Venray en Oostrum. Antonius van Padua wordt vaak aangeroepen door mensen die iets verloren zijn.
52 St.-Annakapel, Henri Dunantstraat, Venray
  • De kapel is toegewijd aan St.-Anna, dochter Maria en kleinkind Jezus. Het oorspronkelijke beeld is van ca 1525, gesneden door Kersten Woyers van Ringenberg. Het kopiebeeld is in porselein gemaakt. De kapel was een rustpunt voor bedevaartgangers op weg naar Kevelaer. Tot 2002 stond de kapel 30 meter richting Oostrum.