Kruisen en Kapellen in de Gemeente Venray

Monumentjes database

Venray heeft een groot aantal monumentjes van devotie. De stichting beheert een groot deel van de veertig (weg)kruisen, 29 kapellen waaronder ook muurkapellen en vijf speciale monumentjes. De stichting heeft geen kapellen en kruisen in bezit, ze zijn grotendeels van de gemeente Venray en van vele particulieren.

Ander klein religieus erfgoed zoals heiligenbeelden in de openbare ruimte, religieuze ensembles en begraafplaatsen hebben de aandacht.

De stichting heeft van elk monumentje de informatie verzamelend en vastgelegd. Tevens een aantal foto’s toegevoegd van onder andere Wiel Poels. Bekijk hieronder de diverse monumentjes. 

Zoeken / Filter

Gebruik onderstaande zoek en filter opties om je monumentje te vinden.

Gevonden: 40 resultaten | Pagina 2 van 4

50 Wegkruis, Kruisstraat-Antoniusstraat, Venray
  • Dit kruis werd in de 19e eeuw opgericht, omdat men het logisch vond dat de Kruisstraat een kruis moest hebben. In feite dankt de straat zijn naam aan een laatmiddeleeuwse openluchtkruisweg vanuit Venray richting Leunen, die halverwege de straat zijn laatste statie had: de Calvarieberg.
48 Wegkruis, Plein Paterskerk , Venray
  • Oorspronkelijk stond het kruis op de hoek van de kloosterommuring. Dat was vanaf 1650. Het huidige corpus is gemaakt door Kunstatelier St.-Joris te Beesel rond 1940. Het origineel hangt in de gangen van de bisschoppelijke kantoren in Roermond.
45 Kruis, Hoebertweg, Venray
  • Van oorsprong is dit kruis waarschijnlijk uit de 18e eeuw. Mogelijk eerder, en dan gekoppeld aan de gewelddadige dood van Aerd Reyncens op 21 december 1680 op deze plek. Het kruis is vernieuwd in 1983. De combinatie kapel en kruis komt weinig voor; in Venray drie keer.
44 Veldkruis, Enge Steeg, Leunen
  • Volgens de overlevering is dit kruis gesticht, omdat een meisje uit de buurt op weg naar huis na een spinning door wolven uit de Peel werd verscheurd. Een spinning was een winterse werkbijeenkomst op een boerderij van jongelui uit de buurt. Het kruis stond tot ca. 1965 hier tegenover op een kruispunt. Het oorspronkelijke beeld is uit de 18e eeuw.
43 Herinneringskruis , Albionstraat Van Berlostraat, Leunen
  • In 1902 is dit kruis geplaatst als herinnering aan het feit, dat in het veld van de tegenwoordige woonwijk P.M. van de Pasch bij het hooien plotseling dood bleef. Bij de ruilverkaveling in de jaren 1960 is het verplaatst naar deze plek, en helemaal vernieuwd in 1985.
42 Herinneringskruis, Weideweg, Leunen
  • Ter herinnering aan de verzetsstrijder Frans Michels uit Merselo werd op 18 oktober 1945, precies één jaar na de bevrijding van Venray, dit eenvoudige kruis opgericht. Hij werd in het veld gefusilleerd, toen hij het front verkende voor de geallieerden.
41 Veldkruis, Blakterweg-Hoogriebroekseweg Oirlo
  • In 1903 werd dit kruis overgebracht van logement de Hazenhut in de Peel naar het andere einde van de Blakterweg. Het was opgericht ter afwering van besmettelijke ziekten. Vanwege de oprukkende industrie werd het rond 2010 verplaatst naar deze plek.
40 Veldkruis, Zandhoek, Oirlo
  • Het kruis hoorde van oudsher bij de 18e-eeuwse boerderij Bom. Bij processies in de kruisdagen en op Sacramentsdag werd bij het kruis een rustaltaar opgesteld. Rond 1900 werd het kruis vernieuwd. Het huidige corpus is van ca. 1950, uit het atelier van Sint Joris in Beesel.