Kruisen en Kapellen in de Gemeente Venray

Monumentjes database

Venray heeft een groot aantal monumentjes van devotie. De stichting beheert een groot deel van de veertig (weg)kruisen, 29 kapellen waaronder ook muurkapellen en vijf speciale monumentjes. De stichting heeft geen kapellen en kruisen in bezit, ze zijn grotendeels van de gemeente Venray en van vele particulieren.

Ander klein religieus erfgoed zoals heiligenbeelden in de openbare ruimte, religieuze ensembles en begraafplaatsen hebben de aandacht.

De stichting heeft van elk monumentje de informatie verzamelend en vastgelegd. Tevens een aantal foto’s toegevoegd van onder andere Wiel Poels. Bekijk hieronder de diverse monumentjes. 

Zoeken / Filter

Gebruik onderstaande zoek en filter opties om je monumentje te vinden.

Gevonden: 40 resultaten | Pagina 4 van 4

21 Veldkruis, Volen, Heide
  • Oorspronkelijk werd dit kruis in 1927 op de hoek Steegse Peelweg – Volen geplaatst. Na oorlogsschade en ruilverkaveling kwam het hier. Het beeld is na 1945 gesneden.
19 Wegkruis, Heidseweg-Volen, Heide
  • Het kruis is geplaatst in 1932 bij het vertrek van de familie Van Meyel naar Venray uit dank voor de voorspoedige tijd in Heide. Het is gerestaureerd in 1985.
17 Hagelkruis, Heidseweg, Heide
  • Van oorsprong is dit kruis midden op het open veld uit de18e eeuw of nog ouder. Het werd opgericht ter bescherming tegen noodweer en hagelschade aan de gewassen.
15 Veldkruis, Droesenweg, Heide
  • Dit kruis stond oorspronkelijk aan de Lemmenweg. Het werd opgericht in 1915 met een bijzondere intentie, volgens de overlevering als bescherming tegen besmettelijke ziekten.
12 Memoriekruis, Deurneseweg, Ysselsteyn
  • Dit kruis is ca.1840 door Deurne opgericht op de plek van de voormalige schuilkerk (1649), net op Venrayse grond. Het huidig monument dateert uit 1958; het geheel is gerestaureerd in 1984.
5 Hagelkruis, Beek, Merselo
  • Dit kruis, dat oorspronkelijk langs de verdwenen zandweg door het veld naar Merselo stond, is hersteld in 1987. Dit is het enige ijzeren kruis in de gemeente. Een hagelkruis werd opgericht ter bescherming van het gewas tegen onweer- en hagelschade.
1 Kruis, Bergweg, Venray
  • Het corpus is een kopie. Het origineel stond tot 1965 ter hoogte van het huidige Ceciliapad. Sinds 1996 is het op deze plek.