Veldkruis, Zandhoek, Oirlo

Periode


19e

Toegewijd aan

Monumentnummer

[ 040 ]

Adres

Zandhoek
Oirlo

 

Type

Kruis

Beschrijving

Reden van de stichting: Niet bekend

Corpus: Christus is expressief weergegeven als lijdende mens. De voeten staan naast elkaar. De benen zijn als het ware opgetrokken. De gestrekte magere armen met de gesloten vingers reiken tot hoog boven het hoofd. Dat hoofd hangt diep naar rechts. Christus heeft een baardje met snor, en een verzorgd kapsel boven de doornenkroon. Daaronder hangt het haar rechts op de schouder en links hangt het breeduit naar achter. Het middenrif tekent zich scherp af op de romp en de wond is klein weergegeven. De lendendoek hangt rechts breed langs de heupen bedekt een derde deel van de bovenbenen. Het beeld past helemaal in de traditie van de werkstukken uit het Beeselse atelier in het midden van de 20e eeuw.

(Kunst)Historische gegevens: Oorspronkelijk heeft er een houten corpus aan het kruis gehangen. Na de Tweede Wereldoorlog is er een corpus van keramiek, vervaardigd door Atelier Sint Joris, aan het kruis gehangen. Links op het keramieken corpus staan de letters CH Crai (laatste 4 letters onduidelijk). Nu in de parochiekerk.

Originele corpus gemaakt door Atelier Sint-Joris. Materiaal: geglazuurde grove chamotteklei

Huidige corpus van kunststof

Kruis van hout

Verharding / Groenvoorziening

Het kruis staat in een perk, afgebakend door een wit houten hekwerk ter hoogte van 95 cm. De bodem is bedekt met grijze gebroken steentjes. Het kruis staat tussen twee eikenbomen. De afstand van het kruis tot de rand van de weg is 5,40 meter.

 

 

Publicaties

  1. Dick van den Munckhof, zonder titel, aflevering uit de serie in Peel en Maas, 6 maart 1981 (tekst onder foto rechts boven).
  2. ‘Pand Oirlo geen monument’, in Dagblad de Limburger, 27 mei 2003.
  3. ‘Koester uw monument’, aflevering in Peel en Maas, 20 september 2007.
  4. ‘Koester uw monument’, aflevering uit de serie in Peel en Maas, 20 september 2007.

Literatuur

  1. Koos Swinkels (red.), Monumentjes van devotie (Venray 1986) 58-60.
  2. Koos Swinkels en Tjerk Loeff, Kruisen en kapellen in Venray. Kunst langs de straat (Venray 2006) 24.
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"true","rtl":"false"}