Veldkruis, Deputé Petersstraat, Oirlo

Periode

1619
17e

Toegewijd aan

Monumentnummer

[ 039 ]

Adres

Deputé Petersstraat, bij de spoorlijn.
Oirlo

 

Type

Kruis

Beschrijving

Reden van de stichting: Niet bekend

Corpus: Het beeld is slank van postuur. De rechtervoet is over de linker, de linker knie steekt meer naar voren dan de andere. De bijna gestrekte armen met de geopende handen reiken tot de bovenkant van het hoofd. Het hoofd neigt naar rechts en is getooid met een mooie ringbaard met snor. De sluike lange hoofdharen hangen aan de rechterzijde tot op de schouder. Op het hoofd is een doornenkroon. De lendendoek wordt opgehouden door een koord. Links hangt de doek langs de blote dij, gaat achterlangs en wordt via het touw gedrapeerd op het middendeel van het beeld. De doek reikt tot halverwege de dijbenen. De wond in de zij is vaag aangegeven.

(Kunst)Historische gegevens: Er hebben de nodige corpora aan dit kruis gehangen. Het oudste is na een restauratiebeurt gestolen, een exemplaar van kunstschuim uit Kevelaer is stukgeslagen, net als de betonnen opvolger. Het huidige beeld is een afgietsel van het hardschuimexemplaar.

Originele corpus gemaakt door een onbekende houtsnijder. Huidige plaats: erven Grad Custers. Vervolgens corpus gemaakt in Kevelaer. Materiaal: hardschuim

Kopiebeeld gemaakt in 2002 van kunststof

Kruis van hout en luifel In de top een betonplaatje met

INRI

Aanvullende gegevens: Het kruis met grond is in de jaren 1970 door Mevr. Kemmelings-Ewals aan de kerk verkocht voor een symbolische prijs van f 1,00. Vroeger was het corpus van hout. Het stamde volgens de overlevering uit ± 1600. De vroegste vermelding is in het Meetboek van de schepenbank van Oirlo in 1619. In 1978 heeft men het corpus opgeknapt doch korte tijd daarna is het kruis bij de grond afgezaagd. Men heeft alleen het kruishout teruggevonden, het ging dus om de diefstal van het antieke houten corpus. Grad Custers zorgde toen voor een nieuw corpus, gehaald in Kevelaer.

Verharding / Groenvoorziening: Het kruis staat onder een leilinde, geplant in 1995. Die leiboom vervangt drie eeuwenoude exemplaren, die versleten waren en op omvallen stonden. Gradje Custers en Luc Jacobs plantten de nieuwe boom en zij begroeven tussen de wortels een kunststof koker met oorkonde, voorzien van hun namen. Onder het kruis is een groene bodembedekking van diverse planten

Publicaties

  1. Zonder titel, in Dagblad voor Noord-Limburg, 11 oktober 1978.
  2. Dick van den Munckhof , zonder titel, aflevering uit de serie in Peel en Maas, 27 februari 1981 (tekst van 40).
  3. ‘Wegkruis aan Deputé Petersstraat te Oirlo door vandalen vernield’, in Peel en Maas, 13 september 1990. Keerzijde: ‘Kruisbeeld Oirlo vernield’, in Dagblad voor NoordLimburg, 11 september 1990.
  4. ‘Bezweken’, in Dagblad voor Noord-Limburg, 3 februari 1995.
  5. ‘Herplant leilinde te Oirlo’, in Peel en Maas, 16 maart 1995.
  6. ‘Leilinde’, in Dagblad voor Noord-Limburg, 21 maart 1995.
  7. ‘Nieuwe leilinde in Oirlo,’ in Peel en Maas, 23 maart 1995.
  8. ‘Oirlo’, in Peel en Maas, —1978.
  9. ‘Kruis’, in Dagblad de Limburger, 18 november 2003.
  10. ‘Kruis Oirlo hersteld’, in E-3 Journaal, 19 november 2003.

Literatuur

  1. Koos Swinkels (red.), Monumentjes van devotie (Venray 1986) 58.
  2. Koos Swinkels en Tjerk Loeff, Kruisen en kapellen in Venray. Kunst langs de straat (Venray 2006) 23, 30.