Op dinsdag 7 mei is het college van B en W akkoord gegaan met het aanmerken van de 350-jarige reliëfs van de 7-Smarten van de Paterskerk, tot een gemeentelijk monument. Het aanmerken als gemeentelijk monument betekent dat dit erfgoed behouden zal blijven voor het nageslacht.

Deze reliëfs  zijn in 2017 uit de voormalige kloostermuren gehaald en in brokstukken naar het atelier van de stichting Kruisen en Kapellen gebracht.

Na 6 jaren van restauratie in het atelier van de stichting, zijn de reliëfs op 2 oktober 2022 ingezegend door toenmalig Bisschop Harry Smeets. Vervolgens heeft de stichting zich ingezet om deze reliëfs tot gemeentelijk monument te waarderen wat afgelopen week dus ook geaccordeerd is.

De Paterskerk wordt ook wel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smartenkerk genoemd. Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten is de patroonheilige van de Paterskerk. In 1647 kreeg de kloosterorde minderbroeders franciscanen, volgelingen van Franciscus van Assisi, toestemming om in Venray een klooster te stichten. Met de bouw van de Paterskerk werd begonnen rond 1648 en de originele terracotta reliëfs, die de smarten van Maria uitbeelden, werden aansluitend ingemetseld in een natuurstenen nis in de kerkmuur van het voorplein. Deze panelen hebben de grote brand in 1925, waarbij kerk en klooster verwoest werden, overleefd. Na de nieuwbouw van de kerk werden de panelen in nieuwe kapelletjes op het voorplein teruggeplaatst.

Vanwege de verbreding van de Oude Oostrumseweg en de aanleg van de Julianasingel, verhuisden In 1948 de oude reliëfs naar een kloostergang binnen.

In 2017 moest vanwege de verbouwing van verpleeghuis Beukenrode de oude originele panelen opnieuw uit de muur gesloopt worden.

De zeven smarten van Maria zijn:

  1. Simeons voorspelling
  2. De vlucht naar Egypte
  3. Het verlies van de twaalfjarige Jezus
  4. Maria ontmoet Jezus op de kruisweg
  5. De kruisiging
  6. De afneming van het Kruis
  7. De graflegging